Datum:

10.03.2019. 21:41

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Švedski proizvođač automobila Volvo najavio je ugradnju ograničivača brzine u svim novim vozilima na 180 kilometara na sat u sklopu zacrtanog plana o suzbijanju slučajeva smrtnog stradanja putnika u njihovim vozilima do 2020. godine.

Time je Volvo, čije ključno vozilo SUV XC90 postiže brzinu i do 212 kilometara na sat, učinio iskorak na putu ka zacrtanom cilju u takozvanoj “Viziji 2020” o suzbijanja smrtnog ishoda ili ozbiljnih povreda putnika u vozilima.

Međutim, izvršni direktor Hakan Samjuelson rekao je da verovatno neće postići taj cilj bez dodatnih mera koje bi se pozabavile pitanjima ponašanja vozača.

“Shvatili smo da se više moramo fokusirati na ljudski faktor da bismo dostigli taj cilj”, rekao je Samjuelson za Rojters. Premda iz Volva nisu ulazili u pojedinosti vezane uz podatke, napominju da je njihov broj smrtnih stradanja putnika već bio ispod proseka industrije pre nego što je takav cilj bio najavljen 2007. godine.

Povrh ograničenja brzine, Volvo planira da primeni tehnologiju koja bi koristila kamere pomoću kojih bi se nadziralo stanje vozača i njegove pažnje kako bi se sprečilo da ljudi upravljaju vozilima kad su odsutni ili pod uticajem alkohola ili drugih opojnih sredstava, što su još dva činioca zbog kojih dolazi do nesreća, kazao je Samjuelson.

Švedska kompanija razmišlja i o opcijama za usporavanje kretanja vozila u blizini osetljivih pešačkih zona poput škola. Takođe planira da pokrene razgovore između proizvođača automobila i regulatora u vezi mogućeg korišćenja tehnologije radi povećanja bezbednosti.

Volvo, u vlasništvu kineskog Geelyja, objavio je novu politiku ograničenja brzine uoči početka Sajma automobila u Ženevi.

Kupci Volva obično odaberu taj brend zbog bezbednosti pa bi, po rečima Samjuelsona, ograničenje brzine moglo da odbije neke na tržištima poput Nemačke gde vozači svakodnevno putuju brzinom od najmanje 200 kilometara na sat na autoputevima bez ograničenja brzine.

“Premda ne možemo svima udovoljiti, verujemo da ćemo privuću nove klijente. Mislim da će kupci Volva u Nemačkoj ceniti da činimo nešto po pitanju bezbednosti”, poručio je prvi čovek švedskog proizvođača automobila.

Izvor: N1

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)