Datum:

21.08.2018. 21:48

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

U Osnovoj školi Jovan Jovanović Zmaj u Đurđevu, selu južnobačkog okruga koje se nalazi u blizini Novog Sada, a od opštinskog mesta Žabalj udaljeno pet kilometara, u organizaciji Volvo kamiona Srbija i zaposlenih u toj školi, nedavno je održana edukativna radionica „Stani, pogledaj, mahni“ /Stop, Look, Wave/, tokom koje je oko 140 učenika te školske ustanove upoznato s bezbednim ponašanjem u saobraćaju u kojem učestvuju kamioni i druga komercijalna vozila.

Srbija je jedna od tridesetak država u svetu u kojoj Volvo kamionska grupa već treću godinu organizuje svojevrsnu obuku bezbednog ponašanja najmlađih učesnika u saobraćaju, tokom koje se mališani od prvog do osmog razreda osnovne škole, kroz praktične primere, predavanja i testiranje znanja, upoznaju s pravilnim postupanjem u različitim situacijama u saobraćaju u kojem učestvuju kamioni i druga velika komercijalna vozila.

Kao i u dosadašnja dva ciklusa, i ove godine Volvoova edukativna radionica je bila organizovana u četiri „stanice“. Mališanima u Đurševu je najzanimljivija bila ona u kojoj je „uživo“, na Volvo tegljaču sa najmodernijim bezbednosnim uređajima, ukazano na bezbedna a posebno na opasna mesta – takozvane „mrtve uglove“, u kojima se oko vozila mogu naći učesnici u saobraćaju, pre svih, pešaci, biciklisti, motociklisti i manja vozila. Zahvaljujući najmodernjijim uređajima, vozač u Volvo kamionu može da bude upozoren na prisustvo osoba ili objekata u „mrtvom uglu“, ali je deci – učesnicima radionice predočeno koja su slabo vidljiva mesta oko kamiona i dodatno upozoreno na opasnost stajanja ili kretanja u kritičnim zonama.

Učenicima starijih razreda bilo je omogućeno da uđu u kabinu najmodernijeg Volvo tegljača, da sednu na mesto vozača i da u retrovizorima uoče svoje drugarice i drugove dok se šetaju oko kamiona. Istovremeno, deca van kabine su nekoliko puta upitana da li mogu da vide svog druga u kabini, a kontakt sa „vozačem“ je bio uspostavljen višestrukim mahanjem.

Ova vežba je ponovljena više puta, kako bi deca unutar kabine uočila kako se grupa izvan kamiona kreće u odnosu na vozača i na taj način shvatila koja su mesta opasna, to jest slabo vidljiva za vozače.

Volvo vozila su decenijama jedan od simbola za bezbedne teretnjake, a kompanija Volvo kamioni duži niz godina posebnu pažnju posvećuje zaštiti najmlađih učesnika u saobraćaju u kojem učestvuju velika komercijalna vozila, između ostalog, i organizovanjem specifične obuke. Na temelju tih iskustava, pre tri godine, na globalnom nivou, pokrenuta je serija specijalizovanih edukativnih radionica pod zajedničkim nazivom „Stani, pogledaj, mahni“. Do sada je tim aktivnostima obuhvaćeno više od 120.000 dece u tridesetak država širom sveta – u Evropi, Africi, Aziji, Australiji, Severnoj i Južnoj Americi.

Crna statistika

Po podacima Svetske zdravstvene organizacije, svake godine širom sveta u saobraćajnim nesrećama pogine više od 260.000 osoba mlađih od 19 godina. U mnogim nesrećama učestvuju kamioni i autobusi. Analizom saobraćajnih istraživanja u vezi sa nesrećama u realnim uslovima, ustanovljeno je da je ponašanje pojedinca bitan faktor u većini saobraćajnih nezgoda. Deca su ugrožena više od ostalih učesnika u saobraćaju, pa su zbog toga Volvo kamioni, posredstvom svojih lokalnih-nacionalnih kompanija, preduzeli konkretne aktivnosti da bi popravili obeshrabrujuće stanje u ovoj oblasti.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)