Datum:

20.05.2017. 17:26

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Volvo je odlučio da odustane od nove generacije dizel motora jer u toj kompaniji smatraju da bi troškovi razvoja i proizvodnje budućih dizelaša bili previsoki usled potrebe da se zadovolje strogi evropski emisioni standardi.

Iz današnje perspektive, izvesno je da nećemo razvijati novu generaciju dizel agregata, rekao je za Frankfurter alemajne cajtung šef Volvoa, Hokan Samuelson. On je ovu odluku obrazložio time da bi kompaniju skupo koštalo prilagođavanje novim, strožim normama koje se odnose smanjenje emsije azotnih oksida. 

Ipak, kako kaže Samuelson, Volvo će nastaviti da usavršava dizel motore iz aktuelne generacije, koji su uvedeni u proizvodnju 2013, sa ciljem smanjenja emisije štetnih gasova, ali samo do 2023. godine. 

On alternativu dizelašima vidi u plug-in hibridnim i električnim modelima, a prvi Volvo koji će se kretati isključivo pomoću električne energije planiran je za 2019. 

“Moramo da odamo priznanje kompaniji Tesla zato što je uspela da razvije izuzetne električne automobile. Smatram da na tom polju ima prostora za Volvo, koji može da ponudi električni automobil visokog kvaliteta i atraktivnog dizajna”, rekao je Samuelson.

Prvi čovek Volvoa smatra da će stroži emisioni standardi dovesti do toga da će cene automobila sa dizel motorima u budućnosti znatno porasti, pa će plug-in hibridni modeli postati primamljiva alternativa za kupce kada je reč o ceni vozila, ali i zbog niske potrošnje goriva. 

Kao i mnogi drugi proizvođači premijum automobila, Volvo takođe ne može tek tako da se odrekne dizelaša, s obzirom da je ova vrsta vozila i dalje veoma tražena, pre svega u Evropi. 

Automobili sa dizel motorima čine preko 50% svih novoregistrovanih vozila na Starom kontinentu, a čak 90% prodatih Volvoa XC90 su dizelaši.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)