Datum:

26.07.2013. 16:20

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3256 pregleda

 U švedskoj kompaniji Volvo smatraju kako će za svega sedam godina imati automobil koji je “otporan” na sudare, zahvaljući sve bržem razvoju sigurnosnih tehnologija i sve većoj snazi i manjoj cena integrisanih računara, koji već danas upravljaju gomilama funkcija unutar automobila.

Šveđani trenutno rade na šest tehnologija koje bi trebale da pomognu da se ostvari ova vizija i on su veoma blizu primene u stvarnosti, prenosi regionalni poslovni portal SeeBiz.

Sistem detekcije ivice puta i prepreka, prvi u industriji, na trzištu će se pojaviti krajem ove godine u novom XC90. Ovaj sistem je u stanju da shvati kada je vozilo u opasnosti da izleti preko ivice i automatski ga vraća na putanju, a navodno radi i u situacijama kada su oznake ivica na putu nepostojeće ili izbledele do neprepoznatljivosti.

Tehnologija komunikacije izmedhu vozila (V2V – vehicle-to-vehicle communication) deo je šire inicijative u kojoj učestvuju i ostali proizvođači automobila i vlade zapadnih država, a cilj je da se omogući vozilima da automatski, putem peer-to-peer Wi-Fi mreže, razmenjuju informacije vezane za sigurnost u saobraćaju.

Volvo takođe ima nameru da poboljša tehnologiju automatskog parkiranja sa sadašnjeg nivoa koji omogućuje automatsko bočno parkiranje do nivoa u kome će putnici napustiti Volvo, a vozilo će zatim samo otići u potragu za najbližim mestom za parkiranje i smestiće se tamo.

Detekcija pešaka u mraku i detekcija životinja su tehnologije koje su već ugrađene u određene Volvoove modele – S60, XC60, XC70 i S80. Ovi sistemi su u mogućnosti da detektuju pešake, bicikliste ili životinje kako bi automatski zakočili ako ustanove da je sudar neizbježan, ili da u potpunosti spreče sudar ako se vozilo kreće brzinom do 30 km/h. Na tržištu je preko milion Volvoa s ovim sistemima, a slicna rešenja predstavio je i Subaru.

Izvor: Tanjug/Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)