Datum:

12.09.2016. 16:41

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara pregleda

Džejms Robert Liang, Volkswagenov inženjer, priznao je krivicu u okružnom američkom sudu, da je učestvovao u obmani američkih vlasti i da je prekršion „Akt o čistom vazduhu“. Zaprećena kazna za njegovo delo je do pet godina zatvora i kazna od 250.000 dolara. Liang je prvi VW-ov zaposleni koji će se suočiti sa krivičnim gonjenjem.

Liangovo ime se prvi put pojavilo u tužbi protiv VW-a podnetoj od strane država Njujork i Masačusets, u kojoj se tvrdi da su VW-ovi menadžeri znali za nedozvoljeni uređaj. Liang je navodno razvio uređaj za 2.0 TDI koji pogoni Jettu. Dotični inženjer je naovodno započeo razvoj poništavajućeg uređaja 2006., kao i da ga je testirao u objektima kompanije u Kaliforniji.

U izveštaju Američkog ministarstva pravde, Liang je priznao da je kreirao nedozvoljeni uređaj kada su on i njegovi saradnici otkrili da VW-ovi dizel motori neće moći da prođu strožije američke standarde. Dotični uređaj, Liang je priznao, je bio kreiran tako da prepozna kada je vozilo podvrgnuto testiranju na dinamometru, a kada se vozi pod normalnim saobraćajnim okolnostima. Liang je izjavio da su on i njegovi saradnici znali da su VW-ovi dizeli bili lažno nazvani „čisti dizeli“.

Liang je takođe priznao da je pomagao drugima da lažu federalne i državne organe, kao i kupce nakon što su se pojavile sumnje u vezi sa automobilima pogonjenim dizel motorima.

Nema reči o tome da li će i neki drugi VW-ovi zaposleni biti gonjeni zbog dizel skandala. Liang je radio u VW-ovom sedištu u Nemačkoj od 1983., s tim što je 2008. dobio prekomandu u SAD, gde je imao titulu „lidera nadležnosti za dizele“.

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)