Datum:

28.01.2011. 10:37

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , , ,

Statistika:

0 komentara 7471 pregleda

Najveći evropski proizvođač automobila – Volkswagen – na katarskom salonu automobila predstavio je najnoviji štedljivi automobil pod nazivom XL1. Ono što ovaj automobil čini posebnim je to što može da pređe 503 km sa jednim jedinim galonom (3.78 L) goriva. Ono što ga čini još privlačnijim svima onima kojima je ekološka svest izuzetno razvijena jeste to što emituje samo 24 grama ugljen dioksida po pređenom kilometru.

Ovo vozilo sa dva sedišta pokreće V2 dizel motor od 0.8 litara u kombinaciji sa električnim motorom. Napravljen je od laganih materijala poput karbonskih vlakana, magnezijuma, keramike i aluminijuma. Zahvaljujući tome, ovaj super efikasni koncept težak je samo 795 kg! Za 11,9 sekundi postiže brzinu od 100 km/h.

Rivali ove čuvene kompanije koja očigledno diktira trendove na tržištu hibrida nisu ostali ravnodušni na ovakav izazov, te su i oni krenuli u akciju. Tako je BMW izradio električni automobil od karbonskih vlakana, a Mercedes proizvodi delove od istog materijala u svrhe smanjenja težine vozila.

Volkswagen i rivalski BMW su najavili da će se njihova električna vozila pojaviti na tržištu 2013. godine. Kompanija Audi, koja posluje u okviru Volkswagena, ima velike planove po pitanju razvoja električnih automobila i ima ambiciju da do 2020. godine postane vodeći prodavac istih na tržištu. Krajem prošle godine Audi je predstavio svog električnog Audija A2, koji je bez dopune baterija prevalio 600 km za 7 sati, što je postalo novi svetski rekord u pređenoj udaljenosti jednog električnog automobila.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)