Datum:

07.03.2019. 9:18

Autor:

Ina

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Još pre nekoliko sedmica gostujući na jednoj od televizija predsednik Vučić je najavio “bombu“ vezanu za strane investicije koja će Srbiju lansirati u ekonomskom smislu. Već tada je potpuno bilo jasno da tako značajna investicija može stići najverovatnije iz automobilskog sektora. Saznajemo da je u pitanju plan kompanije VW da otvori postrojenje na Balkanu.

Iako se spekulisalo da je to najverovatnije Mercedes, nemački DW je juče potvrdio da je u pitanju Volkswagen. Navodi se da VW priprema veliku investiciju na Balkanu sa rokom da proizvede prve automobile 2025. godine. Prema njima u igri za ovu investiciju najvećeg proizvođača automobila na svetu su Bugarska i Srbija. Reč je o multibrend fabrici kapaciteta 300.000 vozila godišnje.

Prema DW, fabrika će zapošljavati najmanje 5.000 radnika od čega bar 600 inženjera. Investicija je teška 1,4 milijarde evra, a našem izvoznom bilansu bi doprinela sa preko 4 milijarde evra godišnje. Fabrika bi proizvodila nekoliko VW, Seat i Škoda modela istovremeno. Postoji verovatnoća i da bude sposobna za proizvodnju električnih vozila. Iz bolje obaveštenih izvora saznaje se da bi lokacija nove fabrike mogla biti u Šumadiji.

Očekuje se da početkom aprila, upravni odbor VW koncerna ozvaniči odluku da li će investicija biti u Bugarskoj ili Srbiji. Bar kako sada stvari stoje, zbog toga što smo izvan EU zone imamo čak i malu prednost na račun zakonske fleksibilnosti vezano za ulaganja. U našu korist idu i posebne trgovinske veze sa Rusijom.

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)