Datum:

19.03.2013. 10:25

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2899 pregleda

Najveći evropski proizvođač automobila Folksvagen planira da otvori deset fabrika narendih godina, od kojih sedam u Kini gde kompanija planira proizvodnju i do 300.000 automobila godišnje. Obzirom na tešku situaciju na tržištu automobila u Evropi, gde je broj novoregistriranih automobila pao za više od osam odsto u 2012. godini, najveći svetski proizvođači fokusiraju proizvodnju i marketing na brzorastuća tržišta poput Kine i Rusije, prenosi portal seebiz. Prema podacima Blumberga, u prva dva meseca ove godine isporuka automobila u Kini je pala tri odsto u odnosu na godinu ranije.

Uprkos tome, proizvođači i dalje veruju u oporavak i dalji rast kineske potražnje, budući da osim Folksvagena i Dženeral motors (GM) planira da otvori fabriku kapaciteta 300.000 vozila godišnje. Ford je već otvorio novu fabriku, čime je povećao ukupni kapacitet za trećinu, na 600.000 vozila godišnje.

Rusko tržište automobila beleži slične trendove, a posle izrazito visokih stopa rasta u poslednjih nekoliko godina dolazi do usporavanja potražnje.

Rusko tržište je izuzetno važno i za domaćeg proizvođača plastičnih automobilskih delova AD Plastik, koji ima dobru saradnju sa francuskim proizvođačem Renoom.

Reno i Nisan su partneri najvećeg ruskog proizvođača automobila OAO AvtoVAZ, a u 2012. su zajednički prodali 890.433 vozila.

Drugi i treći proizvođači Folksvagen i GM isporučili su 315.937,odnosno 288.308 vozila.

Ovako snažna tržišna pozicija jednog od najvažnijih kupaca AD Plastika, trebalo bi da se i u narednim godinama pozitivno reflektuje na narudžbine kompanije uprkos nešto slabijim prognozama rasta u ovoj godini.

Kako prenosi seebiz, potencijalno dobre vesti za AD Plastik dolaze iz Srbije, gde se pregovara o ukidanju carina na automobile proizvedene u Srbiji i izvezene u Rusiju.

Izvor: Tanjug/Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)