Datum:

23.02.2013. 23:21

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 11787 pregleda

Za očuvane klasične modele automobila starije od 30 godina koji su ostali verni originalu, vlasnici u Nemačkoj mogu zatražiti dobijanje tzv. H-registarske tablice. Od početka 2013. godine, to se odnosi i na poznati model Volkswagen Golf II, koji time dobija status oldtajmer automobila. Model VW Golf druge generacije predstavljen je na IAA Salonu automobila u Frankfurtu septembra 1983. godine, a neposredno nakon toga krenula je i njegova prodaja u svetu.

U odnosu na prvu generaciju modela VW Golf I, produženo je međuosovinsko rastojanje, a male dimenzije prethodnika ustupile su mesto novom dizajnu sa boljim aerodinamičkim karakteristikama. Na ovom su se modelu po prvi put koristili pocinkovana karoserija, regulirani katalizator, kompresorsko punjenje vazduhom i pogon na sva četiri točka. Između 1983. i 1991. godine, sa proizvodnih traka kompanije Volkswagen sišlo je ukupno 6,4 miliona primeraka modela VW Golf II generacije.

Model VW Golf II predstavljao je prvu seriju nekog modela marke Volkswagen koja je ponudila mnoštvo varijanti, a koja je osim standardne hatchback verzije donela i limuzinski model VW Jetta i verziju sa povišenim klirensom od tla, model VW Golf Country. Spektar snage ugrađenih pogonskih jedinica u ovaj modela protezao se od potpuno električnog modela VW Golf City Stromer do verzija sa benzinskim G60 motorom od 160 KS, a na raspolaganju je bila i mala serija motora snage 210 KS i četiri ventila po cilindru. U sećanju će ostati pobednički model VW Golf GTI sa Svetskog prvenstva u reliju grupe A iz 1986. godine i  specijalno napravljni Golf model za brdsku trku Pikes Peak iz 1987. godine sa motorom od 652 KS. U međuvremenu, tim Volkswagen Classic nastupa na svetskim trkama i takmičenjima sa nekoliko svojih primeraka modela VW Golf II. Kod kolekcionara automobila, posebno su traženi snažni Golf-ovi za reli takmičenja sa četvorouganonim prednjim svetlima i sve GTI varijante do modela sa motorom G60. I verzija VW Golf Country koja načelno ima pogon na sva četiri točka i koja je prethodila kasnijem modelu VW Golf Cross, omiljena je kod kolekcionara i često je rado viđen automobilski klasik.

Izvor: Net auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)