Datum:

28.04.2011. 10:26

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 4088 pregleda

Da li ste ikada seli za volan koji je bio malo lepljiv? Pa, to je verovatno jedan od najgorih osećaja, a jedno nedavno sprovedeno istraživanje u Engleskoj kaže ta lepljivost može biti i nešto ozbiljnije od želea. Istraživači sa ”Queen Mary” Univerziteta u Londonu tvrde da, u proseku, postoji oko 700 različitih bakterija na površini od jednog kvadratnog inča, odnosno šest kvadratnih centimetara volana. Poređenja radi, na sedištima javnih toaleta nađeno je oko 80 različitih bakterija. Što je još gore, kamioni imaju oko 1000 bakterija na istoj površini. Najčešći oblik bakterije je ”bacillus cereus”, koja može dovesti do trovanja!

Razlog zbog kog su automobili tako prljavi je jednostavan: ne čistimo ih. Samo trećina učesnika istraživanja izjavila je da čisti svoj automobil jednom godišnje ili nekoliko puta. To zvuči malo suludo (a i lenjo), ali razmiliste. Možda istresete prostirke i usisate podove na nešto redovnijoj bazi, ali koliko često obrištete prljavi volan? Još kada razmislite o tome koliko ljudi jede u svojim automobilima, onda slika postaje malo jasnija.

Pored (ne)čistoće, ova studija pokazuje i koliko malo vozača zaista mari za higijenu, ali i opšte stanje svog automobila. Na primer, dve trećine vozača ne ume da promeni gumu, dok jedna trećina ispitanika ne zna ni kako se naduvavaju gume. Onda podatak o maltene zaraznom volanu i nije tako iznenađujuć…

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)