Datum:

16.05.2012. 10:12

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 6107 pregleda

U poslednjih 10 godina, prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije, poginulo je 9.875 ljudi! Najviše nesreća sa smrtnim ishodom bilo je 2007. godine, čak 968, dok je u protekloj deceniji evidentirano čak 651.541 teških udesa. Ovaj poražavajući bilans nakratko je zaustavio novi zakon o saobraćaju 2009. Broj poginulih u 2010. godini tako je bio 660 ljudi, ali je efekat visokih kazni izgubio na zamahu već 2011, kada je porastao broj tragično nastradalih na 728.

Predsednik Svetske automobilske federacije (FIA) i legendarni vođa „Ferarija“ iz nekadašnjih, šampionskih dana Žan Tod, kaže da je „neprihvatljivo da jedna zemlja sa manje od osam miliona stanovnika ima godišnje skoro 1.000 poginulih na drumovima“ i navodi da nije dovoljno jednom položiti i dobiti dozvolu.

Edukacija

– Vozači, kao i svi ostali učesnici u saobraćaju, moraju neprestano da se usavršavaju, edukuju za nove tehnologije. Nisu isti automobili od pre pet i 20 godina, ali i nije dovoljno samo kupiti nov automobil. Treba poznavati njegove specifikacije, videti kako se ponaša u teškim i kritičnim situacijama – naglasio je Tod, nedavno na konferenciji Regije 1 Svetske automobilističke federacije u Beogradu. – AMSS i Vlada Srbije učinili su poslednjih godina mnogo kad je reč o bezbednosti, ali to ne sme da nas zadovolji, to nikada nije dovoljno.

Tod je istakao i veliku ulogu medija u propagiranju ciljeva FIA u „Deceniji bezbednosti“ koju su prošle godine pokrenule Ujedinjene nacije. U toj velikoj akciji pomažu i svi veliki svetski vozači, poput Šumahera, Loeba, Fetela… Tod, kako je naveo, izuzetno ceni „aktivno učešće našeg nacionalnog automobilskog kluba u kampanji koju je FIA pokrenula za unapređenje bezbednosti“.

– Zastrašujuće zvuči podatak da godišnje u svetu 1,3 miliona ljudi izgubi život u saobraćaju – upozorava Tod u razgovoru za „Novosti“. – Zato je potrebno od malih nogu, još u školi, učiti decu saobraćajnoj kulturi, baš kao što uče matematiku i književnost.

Ukratko

Na putevima u Srbiji, od 2001. do 2010. stradalo je 325 dece. Povređeno je više od 18.000 mališana. Od tog broja skoro polovina su bili putnici u vozilima! Jedna od najugroženijih kategorija u saobraćaju su motociklisti. Samo u 2011. je bilo 1.198 povređenih vozača dvotočkaša! Lakše telesne povrede zadobilo je njih 732, teže 413 teže, a 68 ih je poginulo! KADA se primeni „švedski model“ za izračunavanje materijalnih gubitaka u saobraćajnim nesrećama, na srpskim drumovima je, u poslednjih 10 godina, uništeno 37,458 milijardi evra!

Saradnja

Auto-moto savez Srbije bio je, inače uspešan organizator ovog izuzetno značajnog međunarodnog skupa, na kome je učestvovalo više od 200 delegata iz 70 zemalja i čak 106 automobilskih klubova. Zvanična tema ovogodišnje FIA konferencije bila je „Ka bezbednoj, čistoj i efikasnoj mobilnosti“. U okviru ove Konferencije i vodeća evropska organizacija za pružanje pomoći na putu – ARC Evrope, imala je svoj godišnji sastanak na kojem se prezentuju postignuti rezultati i utvrđuju smernice i planovi za dalji rad. Kada je reč o ekologiji, organizovano je predavanje o principima i savetima za eko i bezbednu vožnju.

Konferencija FIA nesumnjivo je povezala znanja i iskustva automobilskih klubova sa svih meridijana, a uzajamno poštovanje i prijateljstvo, kako su istakli domaćini iz AMSS, su osnov za nastavak buduće kvalitetne saradnje u misiji spasavanja ljudskih života. Auto-moto savez Srbije posebno je ponosan na činjenicu da je kroz uspešnu organizaciju FIA konferencije dostojno predstavio Republiku Srbiju, a to, kako se navodi, potvrđuje pohvale i želje kolega iz celog sveta da ponovo posete srpsku prestonicu.

Deset „zlatnih pravila“ FIA za bezbednu vožnju

Predsednik FIA Žan Tod (na slici) je prilikom nedavnog boravka u Beogradu koristio svaku priliku da promoviše „10 zlatnih pravila FIA o bezbednosti saobraćaja“. U ovoj jedinstvenoj brošuri piše:

Obećavam:

– Da ću koristiti sigurnosni pojas (odgovoran sam za sve putnike u vozilu)

– Da ću poštovati zakon i propise o bezbednosti saobraćaja na putevima (propisi služe da nas sve zaštite)

– Da ću poštovati ograničenje brzine (moj automobil je napravljen od metala, ali pešaci i deca nisu)

– Da ću redovno proveravati stanje pneumatika (dubinu šare i propisani pritisak, uključujući i rezervnu gumu)

– Da ću biti trezan dok vozim (kada koristim alkohol ili drogu, predstavljam opasnost na putu)

– Da ću štititi svoju decu (obezbediću za njih sigurnosna dečja sedišta)

– Da ću biti pažljiv (neću upotrebljavati mobilni telefon za pozive i poruke, jer je to opasno)

– Da ću praviti pauzu kada sam umoran (bolje da stignem kasnije, nego da uopšte ne stignem)

– Da ću nositi sigurnosnu kacigu (motocikli i bicikli ne mogu da zaštite moju glavu)

– Da ću biti ljubazan i pažljiv u vožnji (poštovaću ostale vozače). Crne Brojke „govore“ više od reči.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)