Datum:

16.01.2018. 16:16

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Vlasti u Jermeniji zabraniće od 1. aprila uvoz i prodaju automobila sa volanom na desnoj strani, zbog sve većeg broja ovakvih vozila na putevima u zemlji u kojoj se inače vozi desnom stranom, kao i u većem delu sveta.

Kako prenosi Xinhua Net, samo u 2017. u Jemeniju je stiglo oko 13.000 polovnih automobila iz uvoza sa volanom na “pogrešnoj strani”, a procenjuje se da ulicama i putevima te zemlje ukupno saobraća oko 36.000 takvih vozila.

I dok pojava ovako velikog broja automobila sa volanom na desnoj strani ne bi predstavljala nikakav problem u zemljama u kojima se vozi levom stranom, u Jermeniji, baš kako i u Srbiji i u većem delu sveta, vozila se kreću desnom stranom puta.

Vlasti su izrazile bojazan da bi nastavak trenda masovnog uvoza automobila sa “desnim volanom” mogao da u značajnoj meri ugrozi bezbednost drumskog saobraćaja. Većina uvezenih automobila stiže iz Japana, s obzirom da su polovnjaci iz te zemlje veoma traženi u Jermeniji zbog relativno niske nabavne cene i dobrog kvaliteta.

Ubrzo nakon donošenja uredbe o zabrani uvoza i prodaje ove vrste automobila, ispred zgrade Ministarstva saobraćaja, komunikacija i informacionih tehnologija Jermenije održan je protest zbog vladne odluke.

Demonstranti koji su protiv zabrane uvoza tvrde da vozila sa volanom na desnoj strani nisu ništa manje bezbedna od regularnih i da su učestvovala u zanemarljivo malom broju saobraćajnih nezgoda na putevima.

Zabrana stupa na snagu 1. aprila, a oni koji su već uvezli automobile sa “desnim volanom” i koji to učine pre pomenutog datuma, i dalje će moći da ih voze.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)