Datum:

29.05.2012. 16:27

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 4724 pregleda

Neoprezni motocilkista gotovo da je završio u sendviču između Mazde3 i kamiona poušavajući da se provuče između ta dva vozila. Usput je oštetio Mazdu i produžio dalje bez zaustavljanja, što je veoma razljutilo njenog vozača.

Priča međutim nije tako jednostavna. Na osnovu video snimka primetno je da i motociklista i vozač Mazde koriste traku kojom se kreću i šinska vozila.

Na početku snimka nije jasno da li je na tom delu saobraćajnice uopšte dozvoljeno kretanje motornih vozilia po šinama. Sudeći prema automobilima koji se kreću u oba smera, ili je saobraćaj po šinama dozvoljen ili vozači masovno krše propise.

Motociklista je u jednom trenutku dodao gas kako bi sa desne strane obišao Mazdu, koja je opet nešto ranije takođe počela da skreće u desno. Da bi izbegao kamion koji se kretao desnom trakom, motociklista se u vožnji praktično naslonio na Mazdu, dodao gas i nekako se u poslednjem momentu izvukao da ne bude zgnječen između dva vozila.

S obzirom da je došlo do kontakta automobila i motora, kao i da motociklista nakon toga nije stao, vozač Mazde upustio se u jurnjavu da bi ga na kraju sustigao i zaustavio:


Iako je incident prošao bez povređenih i uz verovatno manju materijalnu štetu na Mazdi, snimak može da posluži kao upozorenje učesnicima u saobraćaju, s obzirom da se ovakve situacije često dešavaju i na našim ulicama.

Priča o odnosu motociklista i automobilista u saobraćaju uvek se svede na raspravu “šta je starije kokoška ili jaje?”. Da li vozači motora treba da budu pažljviji i da voze opreznije po gradu bez nepotrebnih rizičnih preticanja ili vozači automobila treba da povedu više računa o motciklistima?

Da bi se izbegle, najčešće veoma teške, povrede motociklista izazvane padom sa motora, važno je da i jedni i drugi budu posebno oprezni, naročito u predstojećoj letnjoj sezoni.

Zbog snažnih ubrzanja i naglih promena pravca koja su svojstvena motociklima, vozači automobila treba što češće da koriste sva tri retrovizora kada uoče motociklistu iza sebe. Sa druge strane, motociklisti treba da pri obilaženju i provlačenju uvek budu svesni da ih vozač automobila možda nije uočio na vreme i da izbegavaju rizična i nagla preticanja.

Izvor: B92

 

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)