Datum:

04.06.2011. 20:27

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 7073 pregleda

Bliži se vreme odmora, a s obzirom na to da veliki broj ljudi planira da se u inostranstvo uputi sopstvenim prevozom postoji nekoliko stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju. Da bi se izbegle neugodne situacije neophodno je pripremiti sva potrebna dokumenta, ali i upoznati se sa propisima zemalja kroz koje se putuje, jer se mogu drastično razlikovati od države do države.

Dozvola

Ako se svojim automobilom zaputite izvan granica naše zemlje, u najvećem broju slučajeva, morate posedovati međunarodnu vozačku dozvolu i međunarodno osiguranje (zeleni karton). Procedura pribavljanja ovih dokumenata je vrlo jednostavna, pa ceo posao možete završiti u roku od nekoliko minuta. Dozvola se vadi u Auto-moto savezu Srbije, gde treba priložiti ličnu kartu i vozačku dozvolu na uvid, fotokopiju dozvole, dve fotografije 3,5 H 4,5 santimetara i 2.000 dinara. Ista cena je i za „zeleni karton“, za koji je potrebno dati na uvid polisu osiguranja i saobraćajnu dozvolu. Taj dokument je bitan jer u slučaju saobraćajne nesreće u inostranstvu možete, kao i u Srbiji, da naplatite štetu, ali i da je oštećeni naplate od vas.

Putarine

Kako se odmor ne bi pretvorio u noćnu moru, vrlo je važno da budete upoznati sa propisima zemalja kroz koje prolazite. Tako u troškove morate uračunati putarine, koje se „ubiraju“ preko vinjeta ili klasično na naplatnim rampama. Vinjete je uvelo dosta evropskih zemalja i taj sistem podrazumeva kupovinu nalepnica kojima vozači dokazuju da su platili korišćenje puteva. One se mogu nabaviti odmah iza granice na benzinskim pumpama i u posebnim radnjama. Izdaju se na određen broj dana, a minimalan i maksimalan rok trajanja razlikuje se od zemlje do zemlje. Vozačima se savetuje da ne pokušavaju da izbegnu kupovinu vinjeta, jer kazne umeju da budu izuzetno velike. Na primer u Sloveniji, za ovaj prekršaj morate platiti od 300 do 800 evra.

Kazne

U slučaju da ne poštujete propise, a pre svega ograničenje brzine, lako se može desiti da vam kazne isprazne džepove. U grupu rigoroznijih zemalja svakako spada Austrija. Policija vam tamo može naplatiti od 20 do 726 evra, ako idete 10 kilometara na čas iznad ograničenja u naseljenom mestu. Susedna Hrvatska je takođe vrlo stroga kada je u pitanju brzina vožnje, pa blizu 1.000 evra staje kazna za prekoračenje više od 50 km/č van naseljenog mesta. Ako ste u Grčkoj treba paziti na nedozvoljeno parkiranje, zbog kojeg možete biti kažnjeni sa minimalnih 34 evra ili maksimalnih 65 evra. Mađari posebno sankcionišu nevezivanje pojasa, koji vas na autoputu može „olakšati“ za više od 100 evra.

 

Deca u kolima

Roditelji koji na put kreću sa malom decom, treba dobro da se raspitaju kakvi su propisi za prevoz mališana u automobilu. Sve zemlje u Evropi imaju specifične propise, a neke čak zahtevaju i posebna sedišta. Tako na primer u Austriji, deca do 14 godina i visine manje od 1,5 metara moraju da koriste specijalne pojaseve ili specijalna sedišta koja odgovaraju njihovoj visini.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)