Datum:

15.01.2015. 16:15

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 2700 pregleda

Teslina naučna fondacija iz SAD dodelila je u Njujorku tradicionalne godišnje nagrade “U duhu Tesle” (Tesla Spirit Awards), a glavna nagrada pripala je vlasniku kompanije “Tesla Motors” Elonu Masku.

Nagrada je dodeljena Masku, njegovoj kompaniji i fondaciji, za doprinos globalnoj promociji imena “Tesla” kroz brend njegovog luksuznog električnog automobila, kao i za velikodušni donatorski doprinos izgradnji budućeg Teslinog Naučnog Muzeja na Long Ajlandu.

Na tom mestu je Tesla pre više od jednog veka izvodio svoje eksperimente sa strujom visokog napona i počeo izgradnju kontraverznog, a nikad završenog “Teslinog Tornja”, putem koga bi se omogućio bežični prenos električne energije.

Mask je prošle godine 10. jula – na dan Teslinig rođenja, donirao milion dolara za obnovu Tesline Vordenklif laboratorije.

“Nagrade “U duhu Tesle”, koje dodeljujemo svake godine nisu samo priznanje za prošlogodišnje aktivnosti i ostvarenja, nego su i duhovni podsticaj, čast i odgovornost za dobitnike da prošire uzlazni trend interesovanja za Teslu u svetu”, rekla je Tanjugu izvršni direktor Tesline naučne fondacije Marina Švabić.

Među dobitnicima Teslinih nagrada u pojedinačnim katagorijama su neprofitni ogranak španskog telekomunikacionog giganta Telefonika – Fondacija Telefonika, zatim organizacija Teslin Naučcni Centar sa Long Ajlenda i njena predsednica Džejn Alkorn za posvećenost očuvanju Telsinog “naučnog nasleđa”, zatim Ešli Redfern i njen Tesla kurikulum tim za projekat uvođenja Tesle kao teme u školski program.

Teslina nagrada za duhovnost pripala je Srpskoj pravoslavnoj crkvi iz Njujorka, kao i renomiranoj pijanistkinji i kompozitorki srpskog porekla Marini Arsenijević za komponovanje muzike za dokumentarni film “Poklonite toranj narodu”.

Teslina Memorijalna nagrada dodeljena je posthumno Nikoli Radoševiću za njegov rad na očuvanju istine o Tesli, dok je vajar iz Republike Srpske Bojan Mikulić nagrađen za originalno umetničko oblikovanje Tesline bronzane biste.

Nagrade su dodeljene u čuvenom hotelu “Njujorker” u Njujorku, u kome je Tesla proveo poslednjih deset godina života.

Među prisutnima na svečanosti su bili i direktorka UNESCO u Njujorku Mafida Guča i ambasador Srbije u UN Milan Milanović.

Ove godine je 7. januara obeleženo 72 godine od smrti Nikole Tesle, a tim povodom je 10. januara u “Njujorkeru” svečano otkrivena bista srpskog naučnika, u prisustvu mnogobrojnih Njujorčana.

Izvor: Tanjug/Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)