Datum:

18.02.2014. 16:09

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 6351 pregleda

Teslin Model S je učinio ono što se sve početničke kompanije trude da ostvare. Da priznanje bude veće, to je učinio u sferi automobilske industrije gde važe veliki stereotipi ka vozilima sa alternativnim vidom pogona – električnim u ovom slučaju.

Naime, potražnja je izuzetno visoka, te podatak da je prodato svega nešto preko 22.000 primeraka tokom 2013. godine više govori u prilog da ne postoji dovoljno kapaciteta za proizvodnu više primeraka. Zapravo, postoji tromesečna lista čekanja na automobil a na tržištu polovnjaka, Model S je zapravo skuplji nego nov primerak!

Kada na sve to dodate podatak da je Christian von Koenigsegg, osnivač i proizvođač ultra ekskluzivnih hiperautomobila i čovek kome sigirno nije potrebno da zaviruje u tuđe prodajne salone, primio porudžbinu iz Tesle u vidu pre čak 18 meseci (!) poručenog Model S električnog premium sedana više srednje klase, zaista se mora odati veliko priznanje Elonu Musku, osnivaču Tesla Motorsa, jer to pokazuje da i oni koji naizgled stvaraju snove za nas smrtnike ipak žele i njegov proizvod!

Von Koenigsegg navodi da za svoju cenu, jednostavno ne postoji bolji performantni sedan na tržištu od Modela S. Dodatno, uzimajući u obzir divljenje koje von Koenigsegg ima prema električnim vozilima, nije ni čudo zašto se opredelio upravo za vrhunski Model S. Zapravo, Šveđanin dodaje da je Model S zabavniji za vožnju od BMW-a M5, sa boljim ubrzanjima i boljom upravljivošću!

Međutim, i sama Koenigsegg kompanija ima interesovanja u razvoju električnih vozila. Iako jedan takav model trenutno nema u svojoj ponudi, što je slučaj i za bližu budućnost, kompanija je zapravo pokušala kupovinu Saab-a pre nekoliko godina upravo radi proizvodnje električnih vozila!

Dodatno, kompanija je 2009. godine bila udružila snage sa NLV Solar AG kompanijom u kreaciji električnog sedana, koji je u formi Quant koncepta prikazan te godine u Ženevi. Von Koenigsegg zapravo veruje da će električna vozila već 2020. godine biti dominantna, te je krajnje vreme da se ozbiljnije pozabavi ovim vidom alternativnog pogona za buduće modele.

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)