Datum:

11.06.2011. 14:19

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 7008 pregleda

Svi koji su se nadali da će nam liberalizacija tržišta naftnih derivata doneti niže cene, još jednom su se prevarili.

U Skupštini se 8. juna raspravljalo o propisu kojim država povećava svoj udeo u ceni benzina.

Malo pod pritiskom da se bolje popuni budžet, a malo zbog mišljenja Evropske unije da nejednake akcize nisu evropski standard, Vlada je odlučila da akcize – izjednači. I to na više.

Benzin će poskupeti za 4,5 dinara jer će akciza biti 49,5 dinara, dok će dizel poskupeti nešto manje – za dva dinara pa će od jednog litra koji sipate u rezervoar sada 37 dinara ići u budžet kroz akcize.

I dok i pored povećanih akciza gorivo u Srbiji nije najskuplje u regionu, po nečemu ipak prednjačimo.

Od jednog litra koji sipamo u rezervoar, za benzin platimo samo 56,3 dinara. Preostali novac se na neki način slije u državnu kasu – 49,5 dinara kroz akcize, 20,7 dinara kroz PDV, pet dinara kroz maržu i još 80 para za preostale takse.

Inače poslanici su se iznenadili kada su na mestu gde sede predstavnici Vlade koji brane zakonske predloge umesto ministra finansija Mirka Cvetkovića ili nekog drugog člana vlade iz resora finansija videli ministra bez portfelja Sulejmana Ugljanina.

Poslanici opozicije najavili su da neće podržati izmene Zakona o akcizama jer će, kako su naveli, dovesti do poskupljenja goriva i novih nameta za građane i privredu.

Za govornicom je Ugljanin tvrdio da će izjednačavanje akciza na naftne derivate dovesti do povećanja cena goriva. Ipak, to “minimalno poskupljenje”, kako kaže pozitivno će se odraziti na korisnike republičkog budžeta – penzionere, škole, obdaništa.

Ugljanin je, obrazlažući izmene Zakona o akcizama u parlamentu, rekao da će novac od poskupljenja naftnih derivate koji će se sliti u republički budžet, biti upotrebljen za penzije i druge korisnike socijalne pomoći.

On je dodao i da je obaveza Srbije da na evropskom putu usaglasi akciznu politiku sa standardima Evropske unije i da da jednake mogućnosti svima.

Srbija različitim akcizama prekršila SSP

Srbija je 1. januara uvela nove akcize na gorivo, kod kojih su više akcize na naftne derivate evro kvaliteta, koji se ne proizvode u NIS-u – najvećem snabdevaču pumpi u Srbiji. Evropska komisija zatražila je u februaru od Srbije da uskladi akcize pošto je ocenjeno da novim akcizama na naftne derivate krši Prelazni trgovinski sporazum Srbije sa EU.

Samo Mađari i Grci plaćaju skuplje gorivo

Izjednačavanje akciza na naftne derivate će uticati da gorivo u Srbiji bude među najskupljim u okruženju. Cene evrodizela u Srbiji su, prema podacima Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), i u maju bile više nego u svim zemljama okruženja, osim Mađarske i Grčke.

Taj naftni derivat u Srbiji u maju je bio skuplji nego u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Bugarskoj i Rumuniji.

Evrodizel u Srbiji tokom prošlog meseca koštao je 1,37 evra za litar, dok je njegova cena bila najniža u Makedoniji 1,08 evra za litar, a najviša u Grčkoj 1,52 evra za litar.

I benzin evropremijum BMB 95 u Srbiji je koštao 1,4 evra za litar i njegova cena je takođe bila viša od cene tog derivata u svim zemljama okruženja, osim u Mađarskoj gde je iznosila 1,47 evra za litar i u Grčkoj 1,71 evra za litar.

U Srbiji je do sada bio najprodavaniji benzin BMB 95 koji proizvodi NIS i njegova cena iznosila je 1,31 evra za litar, naveli su u UNKS-u.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)