Datum:

11.06.2012. 10:36

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 5690 pregleda

Ako vas ovog leta put nanese, automobilom, u Memfis u SAD, morate da znate da po važećem zakonu, donesenom početkom prošlog veka, ako ste žena za volanom ispred vas mora da ide muškarac sa crvenom zastavom u rukama! Naravno, tamošnji policajci, iako znaju za ovaj zakon, neće vas kažnjavati. Ali, ukoliko svetlosnim ili zvučnim signalom, na putu u Hrvatskoj “ablendujete” vozaču ispred i požurujete ga, tražite da se skloni, rizikujete kaznu od oko 270 evra. Zato je bitno, pre polaska na put u inostranstvo, da se dobro raspitate ne samo šta vam sve treba od dokumenata i opreme, već i kakve vas kazne vrebaju.

Jedan od neophodnih dokumenata, u velikom broju zemalja je i međunarodna vozačka dozvola. Izdaje je Auto-moto savez Srbije po ceni od 2.000 dinara i rokom važenja od tri godine od dana izdavanja. Naravno, osim u slučaju da vam ranije ističe nacionalna vozačka dozvola.

Ovaj dokument vam neće tražiti u Austriji, Bosni, Bugarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, pa ni u Grčkoj ako imate staru vozačku dozvolu. Ako imate novu dozvolu tražiće vam na uvid međunarodnu dozvolu. Ovu dozvolu zahtevaće i u Makedoniji i Turskoj, na primer.

Srbija je pristupila Multilateralnom sporazumu (MA), koji predstavlja formalni dogovor jednog broja zemalja o međusobnom proširivanju teritorijalnog važenja osiguranja autoodgovornosti, pa međunarodna karta osiguranja autoodgovornosti – “zelena karta” – prilikom ulaska na teritoriju neke od zemalja potpisnica nije više potrebna.

Dakle, bez “zelene karte” možete kolima u Austriju, Bugarsku, Belgiju, Češku Republiku, Kipar, Nemačku, Španiju, Estoniju, Francusku, Grčku, Mađarsku, Italiju, Irsku, Luksemburg, Litvaniju, Letoniju, Maltu, Holandiju, Portugaliju, Poljsku, Rumuniju, Švedsku, Slovačku, Sloveniju, Hrvatsku, Švajcarsku (uključujući Lihtenštajn), Andoru, Norvešku i na Island.

Na osnovu sporazuma Srbije i Crne Gore o međusobnom priznavanju polisa obaveznog osiguranja ovaj dokument vam nije potreban ni kada putujete u Crnu Goru.

Posedovanje “zelenog kartona” je obavezno kada se ulazi na teritoriju Rusije, Belorusije, Ukrajine, Moldavije, Turske, Izraela, Irana, Makedonije, Albanije, BiH, Tunisa, Maroka.

Da bi se dobio ovaj dokument potrebno je poneti polisu obaveznog osiguranja na uvid, saobraćajnu dozvolu i spremiti još 2.000 dinara. Rok važenja je dok traje i polisa obaveznog osiguranja.

Ukoliko se vozilo ne vodi na vas, bilo da je reč o članu porodice, prethodnom vlasniku, ili, na primer, vozilu kupljenom na lizing, neophodan je još jedan dokument. Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu se izdaje na obrascu utvrđenom od strane međunarodnih organizacija AIT i FIA. Cena dozvole za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu je 1.500,00 dinara. I ovaj dokument možete nabaviti u prostorijama AMSS, ukoliko na uvid donesete važeću ličnu kartu vlasnika vozila, pasoš korisnika vozila, saobraćajnu dozvolu za vozilo…

Ne zaboravite da su kazne za saobraćajne prekršaje, bilo gde u svetu, znatno više nego u Srbiji i da vam apsolutno niko neće “progledati kroz prste”. U nekim zemljama, poput Hrvatske, rizikujete da vas pošalju i kod sudije za prekršaje.

Kazne, posebno za vožnju u alkoholisanom stanju i prekoračenje brzine, su prilično visoke, a u zavisnosti od težine prekršaja i ugrožavanja ostalih učesnika u saobraćaju kreću se od 20 pa do nekoliko stotina, čak i hiljada evra.

U Hrvatskoj je kazna za prekoračenje brzine do deset kilometara na čas u naseljenom mestu 300 kuna (jedan evro je oko 7,5 kuna), od deset do 20 km/čas – 500 kuna, od 20 do 30 km/čas 1.000 kuna. Kazna za prisustvo do 0,5 promila alkohola u krvi je 700 kuna, od 0,5 do jednog promila je od 1.000 do 2.000 kuna, dok se kazna za više od 1,5 promila alkohola u krvi kreće od pet hiljada do 15.000 kuna.

U Hrvatskoj se naplaćuje i nevezivanje pojasa – 500 kuna, a prolazak kroz crveno svetlo od 2.000 do 5.000 kuna.

U Grčkoj prekoračenje brzine do 20 km/čas košta 32,5 evra, dok je prekoračenje brzine preko 40 km/čas 155,50 evra. Za nevezivanje pojaseva Grci će vam uzeti 83 evra, a za prolazak kroz crveno svetlo 167 evra. Vožnja u alkoholisanom stanju u Grčkoj se kažnjava sa 78 evra, ukoliko vozač u krvi ima između 0,5 i 0,8 promila alkohola, 156 evra ako je procenat alokohola između 0,8 i 1,1 promila i čak 625 evra ako je taj procenat preko 1,1 promila.

Putarine u komšiluku

U Bosni, Crnoj Gori i Nemačkoj ne plaća se putarina, dok se u Hrvatskoj naplaćuje kao i u Srbiji. U ostalim zemljama se uglavnom, na graničnim prelazima, kupuju vinjete, čija cena zavisi od toga za koliko dana važe. Od ponedeljka putarina na auto-putevima u Hrvatskoj, ionako paprena, poskupljuje za dodatnih 15 odsto kada se plaća gotovinom ili karticama na naplatnim kućicama, ali ne i korisnicima elektronske naplate cestarine (ENC), kojima cena ostaje nepromenjena tokom juna. Tako put od Rijeke do Zagreba košta 69 kuna (9,14 evra) za automobil, a od Zagreba do Splita, odnosno izlaza Dugopolje, 181 kuna (24 evra). U Bugarskoj vinjete za sedam dana su od pet do 42 evra, u zavisnosti od kategorije puta. Cena mesečnih je od 13 do 106 evra. U Grčkoj se cene kreću od 0,80 do 3,10 evra po prolasku kroz naplatnu rampu. U Sloveniji su vinjete papreno skupe. Sedam dana će vas koštati 15, trideset dana – 30 evra!

Autor: P. Živković, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)