Datum:

05.07.2012. 22:26

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 3792 pregleda

Slovenci koji poseduju luksuznije automobile i motore od početka ovog meseca plaćaju dodatni porez na svoja vozila.

– U Srbiji bi ovakva mera bila kontraproduktivna – komentariše za „Novosti“ slovenački „recept“ za dopunsko punjenje budžeta Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika automobila. – Broj vozila koja spadaju u „premijum“ segment je, za razliku od znatno bogatije Slovenije, samo „kap u moru“. Prošle godine u Srbiji je registrovano samo 1.500 novih luksuznih vozila, što čini manje od pet odsto u odnosu na ukupan broj prodatih automobila.

Ono što bi, u našem slučaju, možda dovelo do većih prihoda budžeta, ali i do većeg reda u oblasti uvoza i korišćenja polovnih automobila jeste, prema rečima sagovornika „Novosti“, dodatno oporezivanje starih automobila. U prošloj godini uvezeno oko oko 130.000 polovnih vozila, od kojih je, recimo, oko 2.000 komada iz programa BMV. To je više od ukupnog broja prodatih novih luksuznih vozila u Srbiji.
 
– Postali smo idealno mesto u koje Evropa šalje sav svoj otpad na četiri točka – ističe Petrović.

– Po našem zakonu, moguće je uvesti vozilo sa „evro 3“ standardom motora, što znači da možete da kupite automobil iz 1999. godine i da na njega platite samo 2,5 odsto carine i zanemarljivo male eko-takse.

Automobili koji se voze srpskim drumovima u proseku su stari oko 15 godina.

– Važno je napomenuti i da je Svetska zdravstvena organizacija dizel gorivo svrstala u red najkancerogenoznijih supstanci – podseća Petrović. – Zato čudno zvuče zahtevi čelnika naših opština da im se omogući subvencionisanje tog derivata.

Važeći propisi

Trenutno država oporezuje putničke automobile zapremine veće od 2.500 kubika sa 54.000 dinara, dok poređenja radi, vlasnike malolitražnih vozila do 1.300 kubika plaća dažbine 2.010 dinara. I kod motocikala je ta razlika znatna. Porez na skutere do 100 kubika je 1.210, a na „aždaje“ sa hiljadu i više kubika 7.440 dinara.

Autor: P. Živković, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)