Datum:

29.01.2014. 16:19

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4526 pregleda

U Srbiji je odnedavno u ponudi i visokooktansko gorivo za koje proizvođači tvrde da ima superiorne karakteristike. NIS na svojim benzinskim stanicama “NIS Petrol” i “GaZprom” plasira novo, domaće gorivo evropskog standarda – “evro BMB 98”, koje ispunjava najstrože zahteve u skladu sa emisionim standardima EU za putnička vozila.

Ovaj benzin premijum kvaliteta dostupan je potrošačima širom Srbije, a proizvodi se u NIS-ovoj modernizovanoj rafineriji u Pančevu. Da li je ovo visokooktansko gorivo zaista nešto što će automobilu dati dodatnu energiju, pitamo višestrukog šampiona Srbije u automobilizmu, osvajača “Dijamantske kacige”, Dragana Simića.

– Ovo gorivo sa 98 oktana omogućava bolji start i veće iskorišćenje snage motora. Pri tome, smanjena je brzina sagorevanja i, samim tim, postignuta veća ekonomičnost, uz mirniji i stabilniji rad motora. Simić objašnjava da je ovo gorivo suštinski namenjeno vozilima novije generacije, s turbo punjačima i moćnim, snažnijim motorima.

– To ne znači da i automobilima starije generacije, poput mog “micubiši lansera EVO 6”, ova “oktanska bomba” ne prija – objašnjava Simić. U NIS-u kažu da ovo gorivo ispunjava sve evropske visoke norme o očuvanju životne sredine kroz smanjenje emisije štetnih izduvnih gasova (sadrži najviše do 10 ppm sumpora u skladu sa evropskim standardima). Pri tome, nema bojazni da će biti problema ukoliko sipate ovo gorivo u rezervoar u kome se nalazi neki drugi benzin.

“Evro BMB 98” može se mešati s benzinima manje oktanske vrednosti bez posledica po motor automobila. Ipak, benefiti upotrebe “evro BMB 98” najbolje se mogu osetiti ukoliko se koristi samo ovo gorivo ili ako se meša s manjim procentom goriva “evro BMB 95”.

Toči i šampion

– Drago mi je što se i kod nas pojavilo gorivo ovako sjajnih karakteristika, a posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da je domaće proizvodnje i da dolazi iz modernizovane rafinerije u Pačevu. Automobilisti najbolje znaju koliko je kvalitet goriva važan za konačni uspeh, a “evro BMB 98” omogućava veće iskorišćavanje snage motora, njegovu bolju elastičnost i mirniji i stabilniji rad – kaže Dušan Borković, naš proslavljeni automobilista.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)