Datum:

26.11.2018. 9:51

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Mnogi roditelji pribegavaju kratkoj vožnji automobilom kada žele da uspavaju dete. Ipak, isti proces koji će uspavati bebu uspavaće i vozača.

Ponekad je dovoljno samo 15 minuta nežnih vibracija u automobilu da se smanji budnost vozača i analogno tome izazove pospanost, kažu naučnici i pozivaju proizvođače automobila da redukcijom tih vibracija spasu živote.

“Naša studija pokazuje da stalne vibracije na niskim frekvencijama, onakve kakvima smo izloženi u vožnji, progresivno izazivaju pospanost i kod ljudi koji su odmorni i zdravi”, rekao je glavni autor studije Stiven Robinson.

Studiju je sproveo Univerzitet u Melburnu u Australiji, zemlji u kojoj je 20 posto fatalnih saobraćajnih nesreća uzrokovano umorom. Brojke su jednako visoke u Evropi. 

“Petnaest minuta od početka vožnje polako nastupa pospanost. Već nakon pola sata to znatno utiče na sposobnost vozača da ostane koncentrisan i budan”, rekao je Robinson. 

Umor može biti znatno opasniji čak i od vožnje u pijanom stanju. U Nemačkoj, na primer, dvostruko su više pogibija na putu uzrokovali vozači koji su zaspali za volanom, nego oni pod dejstvom alkohola. 

Naučnici su ispitivali frekvenciju otkucaja srca kod 15 dobrovoljaca na virtualnom simulatoru monotone vožnje autoputem sa dve trake. Oni koji su bili izloženi vibracijama osećali su se znatno umornije od onih kojima su vibracije uskraćene, utvrdili su. 

Naučnici sada pozivaju proizvođače automobila da dizajniraju sedišta tako da se smanje vibracije i njihov uspavljujući učinak. 

Do tada, preporučuju da se umor za volanom prevlada zaustavljanjem automobila i odmorom. Jer, suprotno uvreženom verovanju, otvaranje prozora, pojačavanje muzike ili energetski napitak, neće pomoći pri eliminaciji umora. 

Izvor: N1

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)