Datum:

28.10.2010. 11:22

Autor:

Ivan Minić

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 11979 pregleda

Agencija „Safe Driver“ uspešno razvozi vozače koji popiju koju više, a ne žele pod udar novog zakona. Ima i klijenata koji „vrte volan“ i na zadnjem sedištu.

Pijan nikako za volan, a i što biste rizikovali tuđ i svoj život, ili u najboljem slučaju trežnjenje u policiji kada uvek postoji prijatelj koji će vas pripitog odbaciti do kuće. Neobična agencija „Safe driver“ sa deset radnika na malim, sklopivim motorima razvozi pijane beogradske vozače i njihove automobile kućama. Dolaze na poziv, dvotočkaš spakuju u gepek, i kući sigurno vraćaju i klijenta i njegov automobil.

– Sa novim zakonom o bezbednosti saobraćaja, posao nam se udvostručio – priča Slobodan Bulajić, vlasnik „Safe drivera“. – To se poklopilo i sa prvim rođendanom agencije. Počeli smo sa četvoricom vozača, a danas ih imamo deset!

Za ovo vreme, stekli su dobru reputaciju među „veselom“ klijentelom. Pa kući voze i „obične pijance“ ali i poznate sportiste, muzičare, glumce… Ali, njihova imena diskretno izostavljaju.

– Mušterije nikada ne odbijamo – kaže Bulajić. – I najbolje je kad nas pripit vozač pozove malo ranije. Jer, kad mu se društvo raziđe iz kafane pre dolaska „sejf drajvera“, verovatno će sam sesti u auto.

Radnim danom imaju od deset do 15 vožnji, ali vikendom za noć dobiju i po – 50 poziva. I ne vraćaju kućama samo „treštene“, već i sve one koji opravdano strahuju od alkometera i kaznenih poena.

– Sada razvozimo samo noću, od 22 sata do šest časova ujutru – nastavlja Bulajić.

– Klijenti su nam najčešće stariji muškarci koji se zabavljaju na beogradskim splavovima. Sigurnije im je da nas pozovu, nego da strepe od policije.

A u voznom parku pijanih vozača nalaze se svi modeli – od „fiće“ do najnovijih modela „mercedesa“.

– Motor se lako sklopi u specijalnu torbu, pa ide na zadnje sedište kad ne može da stane u gepek – kaže on. – Kada je kiša, sneg, poledica, magla ili jak vetar, „sejf drajveri“ i dalje rade. Ali, na teren ne idu motorom, već ih dovozi kombi.

U njegovom poslu je, kaže, i mnogo komičnih scena. Tako su, jednom, prijatelji smestili svog pijanog druga na zadnje sedište, iako je on navaljivao da ga puste za volan.

– „Safe driver“ je krenuo da ga vozi kući, a ovaj je bio toliko pijan da je sa zadnjeg sedišta mislio da upravlja automobilom – seća se Bulajić.

Gosti sa svadbe naruče i po četiri vozača istovremeno, ali najave se nekoliko sati ranije kako bi bili sigurni da će bezbedno doći kući.

– Onda se opuste i napiju. A kao po pravilu, svi sede za istim stolom – kaže on.

– Imali smo poziv i od klijenta, prilično pijanog, koji je spakovao dva kofera, i hteo da stigne do aerodroma – seća se Bulajić. – Ali uopšte nije imao automobil. Mislio je, valjda, da smo taksi za pijance.

Nije retkost ni da pijanog vozača bukvalno donesu do stana. Otključaju vrata, „ubace“ ga u stan, a potom obaveste njegove prijatelje da je bezbedno stigao kući. Dobijaju pozive usred noći, kada pripiti vozač „snimi“ policijsku patrolu na putu. Zaustavi auto, i zatraži njihovu pomoć.

– Zvali su nas vozači i ujutru, kada ih policija pusti iz stanice posle trežnjenja – kaže Bulajić. – Osete krivicu ili se uplaše, pa hoće da se osiguraju za sledeći put. Ali ne pomisle da prestanu da piju.

Imaju i jednog klijenta koji na kraju svake vožnje obavezno traži račun, jer mora da ga pokaže supruzi.

– Žena ga je ucenila – kaže Bulajić. – Može da izađe sa društvom u kafanu, ali samo ako će kući da ga vrati – „sejf drajver“.

Pametna žena.

Dame

Ni nežniji pol se ne libi da zatraži usluge „sigurnih vozača“. – Žene nam čine skoro trećinu klijenata – kaže Bulajić. – Ali, one najviše vole, kad se napiju, da puštaju omiljene pesme u kolima ili da pričaju vozačima o svom životu. A ima i onih koje plaču, jer se sete davnih ljubavi.

Tarifa

„Sigurni vozači“ za vožnju do sedam kilometara naplaćuju 659 dinara. Za destinacije koje iznose do 10 kilometara, pripiti vozač mora da izdvoji 898, a za duže odrednice u Beogradu – 1.199 dinara. Čekanje od deset minuta košta 250 dinara, dok vožnja van Beograda staje 1.799 dinara.

Posetite: SaveDriver

Izvor: Novosti, Autor: P. Janjatović

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)