Datum:

04.07.2012. 22:46

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2934 pregleda

Ulazak „u koštac“ sa „ferarijem“, „lamborginijem“, „poršeom“, „bugatijem“ deluje, u najmanju ruku, hrabro, i „u tom jatu“ tražiti „mesto pod suncem“, kako bi se došlo do kupaca, vrlo je teško. Pa ipak, svako ima svoje adute. Holandska firma, „Venser“ i u sopstvenoj zemlji ima rivala koji se žestoko bori „za dah“ na uzburkanom moru kojim krstare superautomobili, „spajkera“. Ipak, nema sumnje da niko ne ulaže značajna sredstva u izradu nečega što je unapred osuđeno na fijasko.

Venser“ je predstavio model „Sart“, koji bi trebalo da kupce opčini i ubedi ih da dobro odreše kesu. Ime „sart“ (sarthe) ovaj automobil dobio je po legendarnoj pisti pored Le Mana na kojoj se održava čuvena trka „24 časa Le Mana“. To bi trebalo da znači i da su ambicije sportske, šampionske…
 
Za izradu cevastog rama – šasije, korišćen je izuzetno jak čelik. Pod je od aluminijuma, a „telo“ od karbona. Upotreba kompozitnih materijala i lakih legura rezultirala je i relativno malom masom automobila od 1.390 kilograma.

Ovaj dvosed, dug 4.515 mm, širok 1.984 mm i visok svega 1.190 mm (međuosovinsko rastojanje zavidnih 2.780 mm), pokreće osmocilindrični motor (na zvaničnoj prezentaciji nema podataka o radnoj zapremini) sa 510 „konja“ i 650 nm obrtnog momenta. prema tvrdnji proizvođača, da do stotke stiže za 3,8 sekundi, a može da „jurne“ do 326 kilometara na čas!

Pogon se na zadnju osovinu prenosi uz pomoć šestostepenog manuelnog menjača. Točkovi su, napred od 19, a pozadi od 20 inča, a za zaustavljanje su upotrebljene disk kočnice, promera 385 mm sa osam (napred) odnosno šest (nazad), klipova.

Cena, takođe, nije saopštena, a dobija se isključivo „na zahtev“. Naravno, na kompaniji je da proceni čiji je zahtev „ozbiljan“. Nije sasvim sigurno da li je uopšte i napravljen prvi primerak, ili je reč samo o „dosadašnjim kompjuterskim naporima“.

U svakom slučaju, ovaj automobil je već, na mnogobrojnim forumima i specijalizovanim sajtovima širom sveta, izazvao puno interesovanja i čini se da je bar dizajnerski „pogodio ukus“ najšire publike i fanova superautomobila.

Mere
* Dužina          4.515 mm
* Širina          1.984 mm
* Visina         1.190 mm
* Masa           1.390 kg
* Međ. rastojanje          2.780 mm
 
Izvor: Novosti
0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)