Datum:

03.12.2016. 17:24

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

BMW, Mercedes, Ford, Audi i Porsche potpisali su memorandum o razumevanju kao polaznu osnovu za izgradnju evropske mreže brzih punjača namenjenih elektroautomobilima.

Sve dok se na tržištu ne pojavi nova generacija pogonskih baterija, koja bi omogućila znatno veću autonomiju kretanja električnih automobila, neophodno je da postoji razgranata mreža punjača velike snage, kako bi se stvorio preduslov za masovnu upotrebu automobili na struju.

Zbog toga su se veliki proizvođači automobila, koji planiraju da u bliskoj budućnosti kupcima u Evropi ponude nove električne modele, udružili kako bi lakše došli do potrebne infrastrukture punjača za ovu vrstu vozila. Memorandum o razumevanju potpisali su BMW grupa, kompanija Daimler, koja je vlasnik marki Mercedes i Smart, zatim Ford Motor Company i, ispred Volkswagen grupacije – Audi i Porsche.

Krajnji cilj je izgradnja mreže punjača snage do 350 kW, širom Evrope. Počevši od 2017. godine, u prvoj fazi je predviđeno da se ovi punjači izgrade na oko 400 lokacija. Do kraja tekuće dekade, broj stanica trebalo bi da poraste na nekoliko hiljada.

Punjači će se nalaziti uz autoputeve i druge prometne saobraćajnice, kako bi vlasnicima električnih automobila bilo omogućeni što komfornije putovanje na dugim relacijama. Osim toga, cilj je da se vremenski interval zadržavanja na stanicama radi dopune baterija skrati i po dužini približi vremenu koje je potrebno za dopunu rezervoara konvencionalnih automobila benzinskim ili dizel gorivom.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)