Datum:

16.12.2010. 22:41

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 6520 pregleda

Iako neumorni tihi rat među polovima traje već stolećima, onaj nešto novijeg datuma je ipak najinteresantniji: ko je veštiji u parkiranju – muškarci ili žene? Ekipa se jednog nemačkog univerziteta pokušala je da nam da odgovor na ovo pitanje sa naučne tačke gledišta.

Istraživanjem je obuhvaćeno 17 vozača početnika oba pola i 48 vozača sa pozamašnim stažom u vožnji. Njihov zadatak je bio da parkiraju na različite načine: paralelno, pod uglom i prema napred.

Njihova studija dala je rezultate koji su bili manje-više očekivani: ženama je potrebno oko 90 sekundi da paralelno parkiraju, dok je muškarcima za istu radnju potrebno svega 42. Pored toga, muškarci su za 3% precizniji. Ono što je bilo potpuno očekivano je to da su početnici oba pola bili lošiji od iskusnih vozača, ali su muškarci bili uspešniji od žena i to u obe grupe.

Istraživače je zaintrigirao i zašto je to tako, pa su došli do zaključka da je posredi splet bioloških i društvenih faktora. Sa strogo psihološke strane, ovaj rezultat je potpuno u skladu sa nalazima mnogobrojnih ranijih istraživanja koja su pokazala da je kod muškaraca razvijeniji spacijalni, odnosno faktor inteligencije koji se tiče shvatanja prostornih odnosa i snalaženja u prostoru, tako da je sasvim logično da muškarci lakše i brže izvode paralelno parkiranje.

Ova studija je i potvrdila je to da muškarci imaju bolju senzomotornu koordinaciju, te se bolje snalaze u prostoru. Oni su u stanju da bolje procene položaj vozila u odnosu na parkirane automobile, kao i posledice akcije okretanja volana i pritiskanja gasa. Veliku ulogu, kako se pokazalo, ima i samopouzdanje za volanom, smatra jedna od istražiteljki, Claudia C. Wolf. Strah je ono što može da ih zbuni, te da utiče na to da im treba duže vremena da procene sve relevantne parametre.

Wolfova smatra je se veština parkiranja kumulativna veština, te da je iskustvo faktor koji je apsolutno neophodan. Muškarci u startu možda imaju manju prednost, ali to ne sme da obeshrabri ženske vozače. Da muškarci ne bi imali baš toliku prednost, žene imaju razvijeniji verbalni faktor inteligencije, tako da se muškarci ne bi trebali mnogo buniti ako im saputnica tokom vožnje često drži pridike oko brzine ili načina na koji voze. Naročito oko parkiranja.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)