Datum:

30.06.2015. 10:18

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 2607 pregleda

Istraživanje portala Polovni automobili pokazalo je da većina vozača u našoj zemlji nisu za uvođenje evro 4 norme za motore, jer bi to otežalo kupovinu polovnih vozila i podiglo cene.

Većina vozača u Srbiji nije za uvođenje evro 4 norme za motore, jer smatraju da bi ona podigla cene i otežala kupovinu polovnih automobila.

Oni, takođe, ne veruju i u tvrdnje da su motivi ekološke prirode već smatraju da je reč o želji države i interesnih grupa da dodatno zarade, pokazalo je istraživanje portala Polovni automobili povodom najavljenog uvođenja evro 4 standarda.

Ovi standardi određuju koliko izduvni gasovi – dizel i benzinskih motora mogu da sadrže štetnih čestica po životnu okolinu, ali i koje bezbednosne standarde vozila moraju da ispunjavaju.

Već izvesno vreme se u javnosti nezvanično govori kako će uskoro biti uvedena evro 4 norma za uvoz polovnih automobila, pa kupci brinu da će zbog toga poskupeti vozila u prodaji, a prodavci da će im posao biti ugrožen.

Prema rezultatima istraživanja, vozači nisu za uvođenje evro 4 standarda iz više razloga: imaju slabu kupovnu moć ili već voze starije automobile i teško mogu priuštiti novije, nemaju poverenje u iskrene namere države i nisu upoznati sa procesom odlučivanja o toj temi.

Uvođenje evro 4 norme značilo bi da polovni automobili koji poseduju evro 3 normu više ne bi mogli da se uvoze u Srbiju što bi, prema nekima, imalo uticaj na tržište polovnih automobila, pre svega na kupce.

Ako imamo u vidu da su zbog slabe kupovne moći stanovništva najtraženiji automobili oni koji se mogu kupiti za oko 2.000 evra, jasno je da će opasti uvoz automobila koji mogu da se uklope u tu cenovnu kategoriju, a to su vozila koja ispunjavaju takozvanu evro 3 normu.

U Srbiji je evro 3 norma uvedena 2005. godine, kada je u EU uvedena evro 4 norma čime je zabranjena prodaja novih vozila koja ne ispunjavaju ove uslove.

Sada je u Evropi na snazi euro 5 standard, a za septembar ove godine najavljen je prelazak na evro 6.

Izvor: Tanjug/Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)