Datum:

22.09.2011. 16:40

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 7383 pregleda

Srbija će u narednom periodu morati da smanji saobraćajnu buku, u skladu sa evropskom direktivom za tu oblast, rečeno je na skupu “Savremena rešenja za saobraćajnu buku u Srbiji”.

Više od 60 odsto stanovništva u urbanim sredinama u Srbiji izloženo je nivou saobraćajne buke koji se smatra štetnim, a može se smanjiti postavljanjem zaštitnih zidova i ugradnjom “tihog asfalta”, ukazano je na simpozijumu u Beogradu.

Predstavljena su savremena iskustva Holandije a holandski ambasador u Beogradu Loren Stokvis je kazao da ta zemlja ima 3.000 kilometara puteva sa takozvanim “tihim asfaltom”, od specifičnih asfaltnih mešavina sa delićima gume i šupljinama.

Srbija razvija saobraćajnu mrežu i gradi putni Koridor 10, zbog čega će smanjivanje buke u saobraćaju biti sve aktuelnije za, ukazao je Stokvis i dodao da se Evropa ozbiljno bavi tim problemom jer buka može da ugrozi zdravlje ljudi.

Ambasador je kazao i da je simpozijum organizovan u okviru programa Vlade Holandije za pomoć Vladi Srbije, koji predviđa prenošenje savremenih iskustava i podršku za ulazak Srbije u Evropsku uniju.

Predstavnica Puteva Srbije Biljana Vukasanović je kazala da se evropske zemlje bave problemom saobraćajne buke već dvadesetak godina, kao i da je to javno preduzeće već izradilo studiju o tom problemu u zemlji i da ima niz aktivnosti u toj oblasti.

Na skupu je rečeno da oko 30 odsto stanovništva EU trpi buku u saobraćaju veću od 55 decibela, a da je cilj da nivo buke ne bude veći od devet decibela.

Buka se može ublažiti i dodatnim smanjivanjem dozvoljene brzine kretanja vozila i zabranom izgradnje stambenih objekata uz prometne puteve.

Holandija je u projekat smanjivanja buke u toj zemlji uložila oko 65 miliona evra. Stručnjaci kažu da su od raspoloživih tehnologija za puteve “tihi kolovozi” i zvučne barijere ne samo najekonomičnije već i mere koje se mogu realizovati u relativno kratkom roku.

Oni smatraju da se njihovom širokom primenom može smanjiti broj ljudi izloženih prejakoj buci od saobraćaja za 40 do 75 odsto.

Simpozijum su organizovali Putevi Srbije i Institut za puteve, uz podršku Holandsko-srpkog poslovanog saveta.

Izvor: Tanjug

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)