Datum:

12.10.2014. 17:19

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3305 pregleda

Polise su poskupele 1. jula, kako bi se osiguravajuća društva pripremila za primenu ovog propisa.

Obavezno osiguranje vozila, koje se plaća prilikom svake registracije, od ponedeljka, 13. oktobra, pokrivaće štete do iznosa od milion evra. Povećanje sume osiguranja neće uticati na cenu polise, koju vlasnici vozila kupuju pri registraciji, jer je, podsetimo, obavezno osiguranje već poskupelo 1. jula. Novi cenovnik je i opravdan upravo činjenicom da je neophodno da se osiguravajuće kuće postepeno pripreme na mogućnost isplate većih šteta.

Uredbom koju je usvojila Vlada Srbije, predviđeno je da najniža suma osiguranja od auto-odgovornosti, za štetu pričinjenu trećim licima, mora biti milion evra, kada su u pitanju povrede ili smrt, po jednom štetnom događaju, bez obzira na broj oštećenih osoba. Kod štete na stvarima, takođe, po jednom štetnom događaju, bez obzira na broj oštećenih, najniža suma osiguranja je utvrđena na nivou od 200.000 evra.

Suma od milion evra predstavlja čak deset puta veći iznos osiguranja od onog koji je do sada važio. Po starom je najniža suma osiguranja bila 100.000 evra za sva vozila, osim za teretna i autobuse za koje je iznosila 200.000 evra. Zato i ne čudi što je zakonski njeno uvođenje, koje je bilo neophodno na putu ka regulativi Evropske unije, odlagano prethodne dve godine.

Ove više sume trebalo je da zažive još u oktobru 2012. godine, ali ih je Skupština Srbije kroz izmene zakona, odložila za ovu jesen. Da bi uvećane štete imale odakle da se isplate, kažu u osiguravajućim kućama, bilo je neophodno i da poskupi osiguranje, što se i dogodilo 1. jula ove godine.

Pojedini poznavaoci tržišta, ipak, smatraju da je ovo drastično povećanje sume osiguranja usvojeno prerano.

– Daleko razvijenije zemlje išle su postepeno, podižući sume osiguranja godšnje za po 100.000 do 200.000 evra. A mi smo odmah sa 100.000 skočili na milion. To može da napravi problem na tržištu osiguranja – prokomentarisao je izvor „Novosti“, ne želeći, ipak, da spekuliše sa mogućim štetama dok novi propis ne zaživi.

Tarife u regionu

Prema podacima Udruženja osiguravača Srbije, u zemljama iz okruženja ovi iznosi su znatno viši nego u Srbiji. Bugarska ima limit od 2.545.000 evra, Slovenija 3.700.000 evra, Mađarska 5.285.000 evra. Hrvatska za nematerijalnu štetu ima limit od 481.000 evra, a Bosna i Hercegovina 511.000 evra. U Udruženju podsećaju da EU svojim direktivama obavezuje članice da svoje limite podignu u skladu sa evropskim propisima, da se deo članica odlučio za postepeno prilagođavanje, ali i da trenutno u EU nema iznosa nižih od 2,5 miliona evra.

Autor: D. I. Krasić/Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)