Datum:

18.08.2019. 9:33

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Britanski poslanici traže strože ograničenje korišćenja mobilnog telefona u vožnji, uključujući proširenje zabrane na “hends-fri” (hands-free) uređaje. Parlamentarni odbor za saobraćaj smatra da upotreba bilo koje vrste mobilnog telefona u vožnji može da ima potencijalno katastrofalne posledice.

Poslanici se zalažu za još oštrije kazne, “proporcionalne rizicima”, pošto broj smrtnih slučajeva na putevima povezanih sa upotrebom telefona raste poslednjih deset godina. U 2017. na britanskim putevima bile su 773 žrtve, uključujući 43 poginula, kao i 135 teško povređenih u sudarima u kojima je vozač koristio mobilni telefon, preneo je Gardijan.

Mada su kazne za upotrebu mobilog telefona u vožnji 2017. udvostručene, na šest kaznenih poena u dozvoli i 200 funti, odbor je odlučio da ih preispita, možda i poveća. S obzirom na dokaze da telefoniranje u vožnji ometa vozača koliko i vožnja pod dejstvom alkohola, odbor je saopštio da će vlada preispitati da li da proširi zabranu i na telefoniranje preko “hends-fri” uređaja.

Iako su poslanici svesni nekih praktičnih izazova, preporučili su vladi da pokrene javnu raspravu o kriminalizaciji upotrebe “hends-fri” uređaja od strane vozača.

Predsedavajuća odbora, poslanica Lilijan Grinvud, rekla je da mnogi vozači nastavljaju da krše zakon i koriste mobilne telefone uprkos opasnostima.

“Pošto korišćenje mobilnog telefona u vožnji postaje društveno neprihvatljivo kao vožnja u alkoholisanom stanju, treba uložiti više napora u edukaciju vozača o rizicima i posledicama upotrebe mobilnog telefona za volanom”, rekla je Grinvud.

“Prekršioci takođe moraju da znaju da postoji veliki rizik da budu uhvaćeni i da će snositi ozbiljne posledice”, upozorila je ona.

“Tu je i pogrešan utisak da je ‘hends-fri’ bezbedan. Zapravo, svaka upotreba telefona odvlači vozaču pažnju i vlada treba da razmotri mogućnost da se zabrana odnosi i na ‘hends-fri”, istakla je Grinvud.

Organizacije automobilista RAC i AA podržale su poziv da se prispitaju zabrane i kazne.

“Prestupnici smatraju da su šanse da ih uhvate minimalne. Nakon smanjenja specijalizovanih saobraćajnih policajaca za trećinu, za odvraćanje od prestupa bilo bi dobro imati više policajaca u automobilima čiji bi cilj bili oni koji pokušaju da telefoniraju”, rekao je predsednik AA Edmund King.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)