Datum:

26.04.2018. 22:04

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova ponovo je zatražila da državni organi ograniče uvoz polovnih vozila jer ugrožavaju bezbednost saobraćaja i doprinose zagađenju životne sredine.

“Trend rasta uvoza polovnih vozila se nastavlja i u ovoj godini. Za prva tri meseca zabeležen je rast od 17 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine”, saopštilo je to udruženje.

Kako je navedeno, Asocijacije je početkom 2017. godine objavila da je u Srbiji registrovano 117.413 uvezenih polovnih vozila “što je trebalo da natera državne organe na hitnu reakciju i deluje odgovarajućim preventivnim merama da bi sprečili dalji rast uvoza tih vozila, ali je reakcija izostala”.

Po podacima Asocijacije, u 2018. godini je registrovano 31.309 polovnih vozila kupljenih u inostranstvu, među kojima je najviše vozila starih od 13 do 18 godina s motorima starijeg standarda “euro3” s velikom emisijom štetnih izduvnih gasova.

“Radni vek tih vozila je na samom kraju, i umesto da budu reciklirana u zemljama porekla, ona se bez bilo kakvog opterećenja uvoze u Srbiju”, upozorila je Asocijacija i istakla da i kandidatura za članstvo u EU obavezuje Srbiju da ograniči uvoz polovnih i nebezbednih vozila.

Podseća se da je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, otvarajući proletos Sajam automobila u Beogradu, obećao da će država ograničiti uvoz tih vozila i naplaćivati “eko taksu”.

Izvor: N1

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)