Datum:

20.05.2011. 10:11

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 7633 pregleda

Vlada Srbije usvojila je Predlog izmena zakona o usklađivanju akciza na naftne derivate, kojim se ukidaju različite akcize na različite vrste naftnih derivata.

Za sve vrste motornih benzina ubuduće će važiti jedinstvena akciza od 49,5 dinara za litar, a za dizel goriva 37 dinara za litar.

U praksi to znači da se akcize na sve vrste motornih benzina usklađuju, tako da će biće povećane za 4,5 dinara po litru za motorne benzine, a za dizel goriva dva dinara po litru.

Evropska komisija saopštila je krajem februara da je izmenama zakona o akcizama, kojim su u Srbiji od početka ove godine uvedene akcize na naftne derivate, koje se razlikuju po kvalitetu derivata, prekršen Prelazni trgovinski sporazum između Evropske unije i Srbije i preporučila da akcize budu usklađene.

Potrošači u Srbiji mogu da očekuju poskupljenje goriva zbog izjednačenja akciza na naftne derivate, jer će benzin da poskupi za više od 4,5 dinara, a dizel za više od dva dinara po litru, kaže savetnik za naftu i gas u Privrednoj komori Srbije (PKS) Ljubinko Savić.

On objašnjava da se poskupljenje goriva zbog izjednačenja akciza može očekivati, jer se novi iznos akcize uvećan za odgovarajući iznos PDV-a direktno ugrađuje u cenu goriva.

“Očekujem da će celokupan iznos akcize biti ugrađen u cenu goriva i to na teret potrošača”, rekao je on i dodao da su iznosi akciza koje je Vlada usvojila maksimalni i po osnovu zaračunavanja ove stope akciza ponovo će doći do poskupljenja goriva.

Savić je dodao da to što se vlada odlučila za maksimalnu visinu akcize pokazuje da su one potreban i pouzdan izvor prihoda za bužet.

“Očekivao sam, međutim, da će se Vlada odlučiti za prosečan, a ne maksimalan iznos akcize i to na bazi prošlogodišnjih akciza uvećanih za indeks cena na malo, što bi uprosečilo postojeće akcize i na taj način bi potrošači samo dobili”, dodao je on.

Ovako očekujem i da će doći do blagog pada prodaje goriva u Srbiji, zaključio je Savić i izrazio očekivanje da će Naftna industrija Srbije (NIS) i pored toga i dalje imati mogućnost da potrošačima ponudi blago niže cene goriva.

Akcize na naftne derivate “evro” standarda u Srbiji se od početka ove godine razlikuju i više su u odnosu na druge vrsta goriva koje nemaju prefiks “evro”. Akciza na bezolovni motorni benzin BMB 95 tada je povećana za 0,3 dinara po litru, a na dizel D2 za 4,53 dinara po litru, dok je akciza na evro premijum BMB 95 povećana za 4,8 dinara, a akciza na evro dizel za 6,53 dinara. Akciza na bezolovni motorni benzin BMB 95 od početka godine iznosila je 45 dinara po litru, na dizel goriva 35 dinara po litru, na evro premijum BMB 95 – 49,5 dinara po litru, a akciza na evro dizel 37 dinara po litru.

Izvor: Tanjug

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)