Datum:

18.01.2013. 14:27

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 5586 pregleda

Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogadu, Milan Vujanić kaže da nema razloga da neko pije kada vozi i da bi novi zakon trebalo da predvidi vožnju bez alkohola, s obzirom da mnogo ljudi strada na srpskim putevima upravo zbog konzurmiranja alkohola.

Vujanić je rekao da sadašnji zakon predviđa da profesionalni vozači moraju da imaju nula promila alkohola u krvi, a ostali vozači, takođe, ne smeju da konzumiraju alkohol, ali mogu da imaju do 0,3 promila alkohola, “jer su možda jeli nešto što je izazvalo alkoholno vrenje”.

Šef radne grupe je istakao da vozač i po sadašnjem zakonu ako kaže da je malo popio, a ima na primer 0,1 promila alkohola takođe može da bude kažnjen, a ako ne kaže onda se toleriše do 0,3 promila zbog navodnog alkoholnog vrenja.

Prema rečima Vujanića, odredbe koje to propisuju su “iskrivljavanje istine” i nema nikakvog razloga da postoje.

Pomoćnik ministra saobraćaja Saša Mirković naglasio je da će više od 40 eksperata iz svih saobraćajnih oblasti biti uključeno u pisanje finalnog teksta novog Zakona o bezbednosti saobraćaja:

“Očekujemo da će efekti novog zakona već u prvoj godini biti značajni, kada je reč o smanjenju smrtnosti na našim putevima, a planirani procenat smanjenja gubitka ljudskih života i materijalne štete u visini od 10 procenata bio bi sasvim adekvatan da opravda napore koje sada ulažemo kako bismo dobili zakon čijom bi boljom primenom i kvalitetnijim rešenjima od sadašnjih, ukupna, crna slika koju svakodnevno viđamo na našim putevima, počela da se menja”, istakao je Mirković.

Posle samo tri godine od donošenja Zakona o bezbednosti saobraćaja, radi se na izradi novog koji bi mogao do kraja godine da se nađe u skupšitni.

Manje poginulih, smanjenje materijalne štete sa 700 na 500 miliona evra godišnje, uvođenje stimulativnih i destimulativnih mera za vozače i veća odgovornost preduzeća za puteve, samo su neke od mera koje bi trebalo da se nađu u novom zakonu o bezbednosti u saobraćaju.

Izvor: Tanjug/Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)