Datum:

18.09.2011. 14:10

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 5145 pregleda

Tehnologija električnih automobila u poslednje je vreme uistinu uzela maha, no dobri stari motor s unutrašnjim sagorevanjem još uvek ima pokoji adut na svojoj strani.

Upoznajte novu generaciju bakterije Clostridium kodnog imena TU-103. Ovaj jednostavni organizam, razvijen na Univerzitetu Tulane u New Orleansu, prvi je svoje generacije sposoban da proizvodi butanol od celuloze.

To znači da mu kao sirovina može poslužiti bilo koja vrsta bilja ili biljnog produkta, od sena do starog papira.

David Mullin, profesor s odseka za molekularnu biologiju Sveučilišta Tulane koji je stvorio TU-103 objašnjava: ”Celuloza je sveprisutna: papir, trava, lišće, nusprodukti iz poljoprivrede. Ova sirovina je dostupna u ogromnim količinama jer je najčešće odbačena.’

Da stvar bude bolja, u poređenju sa bioetanolom, butanol je znatno bolje gorivo. Osim što za njegovu izradu nije potrebna sirovina poput kukuruza, energetski je učinkovitiji, te njegovo sagorevanje emitira manje CO2, a takođe ga nije potrebno dodatno rafinirati za sagorevanje u benzinskim motorima.

Čudesna bakterija zasad odrađuje prve testove u laboratoriji, no američki naučnici nadaju se partnerstvu s investitorom koji bi gorivo mogao proizvoditi u mnogo većim količinama.

Nije nam poznato koliko kilograma starih novina je potrebno za litru butanola, no budućnost u kojoj ćemo se voziti na odbačenu biomasu u svakom slučaju zvuči primamljivo.

Izvor: Tportal

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)