Datum:

05.02.2013. 16:28

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 7280 pregleda

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović najavio je da će uskoro početi primena novog pravilnika o ispitivanju ispravnosti vozila, što će, kako je naveo, uvesti red u tu oblast i doprineti povećanju bezbednosti u saobraćaju.

„Vrlo brzo će početi primena pravilnika o ispitivanju vozila, jer je do sad dosta neuređeno pitanje ispitivanja vozila i izdavanja atesta. U taj segment ćemo uvesti red”, rekao je Jovanović u intervjuu agenciji Beta govoreći o planovima u ovoj godini.

Agencija za bezbednost saobraćaja planira da ove godine počne i izdavanje licenci profesionalnim vozačima. Licenciranje će početi u drugoj polovini godine.

„Skoro da smo završili priču i o implementaciji tahografa, pre svega izradom memorijskih kartica za digitalne tahografe koje radimo već godinu dana. Završili smo priču sa proverom znanja tehničara koji rade u radionicama za servisiranje tahografa. U toku je postupak ovlašćivanja radionica koje se time bave”, rekao je Jovanović.

On je ocenio da Srbija po bezbednosti u saobraćaju i dalje zaostaje za najbezbednijim zemljama u Evropi i svetu napomenuvši da je u toku izrada Nacionalne strategije za bezbednost saobraćaja koja sadrži niz mera za poboljšanje stanja u toj oblasti.

„Što više saobraćajnica bude pokriveno sistemom video nadzora biće bezbednije. Dobar primer je žuta traka na Brankovom mostu u Beogradu. U toku je izrada Nacionalne strategije za povećanje bezbednosti u saobraćaju do 2020. godine. Ta strategija sa nacionalnim planom sadrži niz detalja i mera za povećanje bezbednosti”, rekao je on.

Jovanović smatra da se protiv bahatih vozača koji ugrožavaju druge učesnike u saobraćaju mora boriti uporednom primenom preventivnih mera i efikasnim kažnjavanjem.

Upitan o izradi novog zakona o bezbednosti saobraćaja, Jovanović, koji je član radne grupe za izradu zakona, rekao je da očekuje da nacrt bude gotov za mesec do dva i da će potom početi javna rasprava.

Na pitanje o najavi da će u novom zakonu biti precizirani slučajevi u kojima su putari odgovorni za saobraćajnu nesreću, Jovanović je rekao da je to jedno od pitanja koje radna grupa razmatra.

„Mislim da je značajno odrediti odgovornost svih subjekata, uključujući putara”, rekao je Jovanović koji nije želeo još da govori o pojedinačnim odrebama novog zakona o bezbednosti saobraćaja u izradi.

Izvor: Beta

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)