Datum:

19.10.2010. 20:05

Autor:

Ivan Minić

Oznake:

, ,

Statistika:

1 komentara 6918 pregleda

Kazneni poeni za saobraćajne prekršaje od 1. novembra unosiće se u jedinstveni registar MUP Srbije. Pravilnik o načinu vođenja evidencije o kaznenim poenima i oduzimanju vozačkih dozvola propisuje i tačnu proceduru za oduzimanje dokumenata.

U trenutku kada za određenog vozača, na osnovu uvida u registar, policija utvrdi da je kršenjem saobraćajnih propisa stekao 18 negativnih poena, postupak oduzimanja vozačke dozvole pokreće se istog dana, a najkasnije u roku od tri dana.

Poeni su se upisivali u službene beleške prvih devet meseci od primene novog zakona, a sada će biti zavedeni u kompjuterski sistem, čime će biti formiran jedinstveni registar MUP-a. Registar će sadržati redni broj, podatke o vozaču, podatke o odlukama kojima su izricani kazneni poeni, broj kaznenih poena i podatke o vozačkoj dozvoli.

– Kaznene poene izriču prekršajne sudije, a oni će biti evidentirani u registru, koji se vodi u jedinstvenom informacionom sistemu MUP-a. Registar će evidentirati i podatke u vezi sa izvršenjem mera zabrane upravljanja vozilom, kako domaćih tako i stranih vozača, koji će o vremenu trajanja te mere biti obavešteni najkasnije u roku od pet dana – kažu u saobraćajnoj policiji.

Uvođenje kaznenih poena predstavlja jednu od najvećih promena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja koji je počeo da se primenjuje 10. decembra prošle godine. Sagovornik „Blica“ iz saobraćajne policije kaže da su ove odredbe uz oštrije novčane kazne uticale na to da se broj nesreća u ovoj godini značajno smanji.

– Kada vozač sakupi 18 negativnih poena, ostaje privremeno bez dozvole. Vreme do ponovnog dobijanja vozačke dozvole nije ograničeno i može trajati duže od dve godine. Kada vozač dobije presudu o zabrani upravljanja zbog negativnih bodova, prvo će morati da plati za sve prekršaje koje je počinio. Nakon toga da izdrži zaštitnu meru koju određuje sud, zatim još 90 dana mirovanja, kada sledi novi lekarski pregled i obavezna predavanja u Agenciji za bezbednost saobraćaja. Kada sve to obavi, moraće da položi stručan ispit iz unapređenja znanja iz bezbednosti saobraćaja. Tek kada ispuni sve uslove, biće mu vraćena dozvola – objašnjava za „Blic“ sagovornik iz saobraćajne policije.

Kazneni poeni ne upisuju se u dozvolu, kako bi se sprečila mogućnost korupcije saobraćajnih policajaca. Podatak o njihovom broju zna samo vozač. U slučaju da vozač napravi više prekršaja, kazneni poeni se određuju za svaki slučaj, a izriče se jedinstvena kazna koja predstavlja zbir pojedinačno izrečenih poena.

Negativni poeni za saobraćajne prekršaje poništavaju se posle dve godine. U evidenciji vozača, međutim, ostaju oni kazneni bodovi koje je dobio u međuvremenu.

Drugo oduzimanje dozvole sa 15 poena

Vozačima koji su privremeno ostali bez dozvole zbog 18 sakupljenih negativnih bodova, prag do novog gubitka dozvole smanjen je za tri boda. Svako kome je već oduzimana dozvola zbog sakupljenih 18 bodova, sledeći put će izgubiti dozvolu ako sakupi 15. Ako neki vozač načini toliko prekršaja da sakupi 15 bodova, sledeće oduzimanje je na 12.

Izvor: Blic

1 komentar
  1. Davud Halitovic

    drzava pljacka narod zato uvode nove zakone ne samo u saobracaju vec u svemu nismo mi glupi ali to ima i pozitivnu stranu manje ce biti pijanih vozaca a i trezni ce voditi racuna kako voze

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)