Datum:

06.11.2012. 19:30

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3136 pregleda

Vorldvoč institut iz Vašingtona saopštio je da je ove godine proizvedeno 80 miliona automobila i lakih kamioneta u svetu, čime se njihov ukupan broj približio milijardi.

Te cifre zabrinjavaju ekološke aktiviste jer su vozila na fosilna goriva glavni uzrok zagađivanja vazduha i snažno doprinose globalnom zagrejavanju.

Saradnik Instituta Majkl Rener rekao je da većinu vozila pokreću benzinski i dizel motori čiji izduvni gasovi zagađuju vazduh i doprinose klimatskim promjenama, prenosi “Glas Amerike”.

– Daleko najveći proizvođač u ovom trenutku je Kina, koja je svojim ogromnim rastom u protekloj deceniji prevazišla tri najveća proizvođača, Nemačku, Japan i SAD – naveo je Rener.

Rener je dodao da na hibridna i električna vozila otpada svega dva odsto proizvodnje.

Predstavnici autoindustrije tvrde da ona brine za prirodnu sredinu.

Stiven Bruks, analitičar sajta “Edmunds” koji prikuplja podatke o tržištu automobila, kaže da industrija reaguje na zabrinutost kupaca za prirodu.

– Do kraja 2015. kupcima će biti predstavljena 43 modela – kao što je hibridno-električni `honda CR-Z` – naveo je Bruks.

Međutim, Rener kaže da električni automobili neće rešiti problem zagađenja ako se ne pređe na čistija i efikasnija goriva i alternativne pogonske sisteme.

– Ako značajnije ne promenimo osnovu na kojoj funkcionišu naši električni sistemi, odnosno ako i dalje budemo koristili elektrane na ugalj i mazut, prelaz na električna vozila neće nas daleko odvesti – naveo je Rener.

Ujedinjene nacije kažu da na izduv motora u vozilima otpada 20 odsto takozvanih “gasova staklene bašte”.

Izvor: Srna/Moj auto

 

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)