Datum:

19.12.2017. 16:38

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Građani Srbije, koji žive u Srbiji (a ne stalno ili privremeno u inostranstvu) ne smeju automobilom registrovanim u Srbiji da vuku prikolicu registrovanu u inostranstvu. Uskoro bi ovo ograničenje trebalo da bude ukinuto.

Prema trenutnim propisima, građani Srbije sa prebivalištem u Srbiji ne smeju da vuku prikolicu koja je registrovana u inostranstvu. Nećemo da ulazimo u detalje oko toga da li je to logično/pravedno, da li i kako može da se zloupotrebljava i slično – uglavnom, trenutno je zabranjeno, a uskoro bi trebalo da bude dozvoljeno.

Kome ovo može da bude od pomoći?

Na primer, nekome ko želi da dovuče na prikolici automobil iz inostranstva, bez obzira da li je reč o vozilu koje se uvozi kao polovnjak, ili mu je auto “doživeo” kvar ili oštećenje (npr. udes) čije bi otklanjanje u inostranstvu bilo neuporedivo skuplje nego u Srbiji.

Recimo da je scenario sledeći:

Otišli ste u inostranstvo, našli auto koji želite da kupite, ali ste zabrinuti zbog nekog eventualnog kvara koji bi mogao da se desi na “autobanu” i znatno da poskupi čitavu kupovinu. U tom slučaju možete da iznajmite prikolicu u inostranstvu i da ga dovučete kući.

Možda vam se auto pokvario u inostranstvu ili ste ga udarili, a u tamošnjim servisima vam za popravku traže ekstremno mnogo novca, pa zaključite da vam se više isplatite da ga vratite u Srbiju i popravite kod nas. U tom slučaju, da ne biste plaćali šlep službu, neko može da dođe svojim kolima iz Srbije, da pozajmite ili iznajmite prikolicu u inostranstvu i da pokvaren/oštećen auto vratite kući.

Naravno, vraćanje prikolice u inostranstvo je stvar koju ćete da rešite u skladu sa svojim mogućnostima.

Kada će mogućnost stupiti na snagu?

Vlada Srbije usvojila je ovaj predlog (u sklopu drugih izmena ZOBS), a sada ostaje da ga usvoji skupština, zatim da se objavi u Službenom glasniku i onda nakon 8 dana počinju nova pravila.

Autor: Dragan Romčević, Izvor: Polovni automobili

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)