Datum:

30.10.2015. 10:24

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 2774 pregleda

U doba modernih kominikacija i sve veće digitalne opremljenosti vozila, najnovija bezbednosna istraživanja upozoravaju da korištenje tih uređaja u vožnji predstavlja veću opasnost nego što se to misli.

Prema istraživanju AAA Founfation for Traffic Safety vozač koji koristi sistem za zabavu upravljan glasovnim komandama tek za pola minuta uspe da povrati punu pažnjuu na ono što se dešava na putu.

Za tih oko pola minuta, koliko mozgu treba za oporavak od telefonskog poziva ili promene radio stanice, automobil koji se kreće pedeset kilometara na sat u gradu prelazi gotovo 400 metara.

Ovo istraživanje AAA Foundation for Traffic Safety, je obuhvatilo je više raznih tehnologija u najnovijim modelima automobila, kao i pametne telefone.

Došli su do zaključka da tehnologije za korišćenje uređaja bez ruku mogu odvlačiti pažnju čak i ako vozači imaju ruke na volanu, a oči na putu.

Oni koji misle da je slanje SMS-ova dok čekaju zeleno svetlo bezbednje varaju sa jer to podjednako odvlači pažnju kao i bilo šta drugo.

Čak 70% ispitanih vozača smatra da su im pozivi i slične radnje pažnju odvlačili svega desetak sekundi dok su za volanom, a zapravo to vreme je čak trostruko duže!

Jedan od problema je činjenica da čak i ugrađaji koji se serijski ugrađuju u automobile nisu dovoljno dobro projektovani sa bezbednosnog aspekta, niti su im interfejsi prilagođeni korišćenju tokom vožnje u dovoljnoj meri.

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)