Datum:

14.08.2018. 9:33

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Upravni odbor Tesle razmatra ponudu direktora Ilona Maska o otkupu akcija u vrednosti od više desetina milijardi dolara, čime bi se proizvođač električnih automobila i solarnih panela povukao s berze.

Šest od devet članova odbora navelo je u saopštenju da je Mask prošle nedelje počeo razgovore o otkupu akcija, preneo je AP.

U razgovorima je razmatrano kako bi prelazak Tesle u privatnu kompaniju, odnosno u preduzeće koje nije na berzi, bolje služio njenim dugoročnim interesima.

Mask, njegov brat Kimbal i direktor Stiv Džurvetskon nisu uključeni u saopštenje.

Ekscentrični Mask je na Tviteru iznenada objavio nameru o otkupu akcija i naveo da je obezbedio finansije za kupovinu Teslinih akcija po ceni od 420 dolara.

Po toj ceni, tržišna vrednost Tesle bi bila oko 72 milijarde dolara, mada za otkup ne bi bilo potrebno toliko, pošto sam Mask poseduje oko 20 odsto akcija.

Mask je nagovestio da bi sadašnjim deoničarima bilo ponuđeno da zadrže udeo u vlasništvu nad kompanijom kroz specijalni fond.

Akcije Tesle su naglo porasle juče za 11 odsto, mada su danas s padom od preko dva odsto došle na oko 370 dolara.

Prema tržišnoj vrednosti, Tesla je najvredniji američki proizođač automobila, premašivši gigante Dženeral motors i Ford, iako ima znatno manju proizvodnju i stalno posluje s gubicima.

Tokom svoje istorije Tesla je imao samo dva puta kvartalni profit, a nikada celu godinu nije završio sa zaradom. U poslednjem tromesečju gubitak je bio 717,5 miliona dolara.

Izvor: N1

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)