Datum:

07.01.2017. 11:20

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Autonomna vožnja je definitivno budućnost saobraćaja, a to su pokazali i izlagači na Salonu elektronskih tehnologija u Las Vegasu.

Ovaj salon postao je i svojevrsna smotra na kojoj se pojavljuju proizvođači automobila, a jedna od zapaženijih nastupa imala je Tojota, sa promocijom koncepta “koncept-aj”, koji ide korak dalje kad je u pitanju korišćenje veštačke inteligencije.

Japanci su, naime, predastavili viziju prema kojoj sistem, u ovom slučaju nazvan “agent Jui” budno motri na sve ključne parametre vožnje u automobilu, ali i oko njega, vodeći računa, na primer, da li vozač ima punu koncentraciju skenirajući njegove reflekse kao i da li uslovi vožnje postaju opasni, predviđajući kritične situacije koje dovode do udesa, ili su vezani za nagle promene vremenskih prilika. U tom slučaju, “Jui” preuzima kontrolu nad automobilom u svoje ruke!

Kompletan dizajn “koncepta-aj” je futuristički, a izrađen je u saradnji stručnjaka iz Japana i SAD, tačnije Kalifornije.

Ne brinite, ne postoje planovi da se ovakvo vozilo uskoro nađe na putevima. Japanci predviđaju da će tek za nekoliko godine početi evaluaciju projekta u realnim uslovima u saobraćaju…

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)