Datum:

02.06.2014. 16:43

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3124 pregleda

Odavno su prošli dani korišćenja poluga, obijanja brava i spajanja žica. Da bi se danas ukrao automobil lopovi primenjuju savremene tehnologije a hakovanje je sve zastupljenije.

Lopovi su tokom 2013. godine u Londonu ukrali 21.000 automobila, a gotovo polovina je obijena hakovanjem, saopštila je britanska policija. Na meti kradljivaca sve više su skupoceni automobili, pa je tako prosečna cena vozila koje je ukradeno u 2013. iznosila oko 50.000 evra, što je za oko 7.500 evra više nego u 2012. godini.

Novi talas krađa doneo je i nove, savremene metode. Automobili se sve češće obijaju uz pomoć elektronskih naprava za čije programiranje je dovoljno desetak sekundi. Takvi uređaji u stanju su da “prevare” kompjuter u automobilu i omoguće lopovu da uđe a zatim i startuje vozilo bez ključa.

Naprave koje koriste kradljivci sve su manje i savršenije. Stručnjaci za zaštitu vozila od krađe predviđaju da bi lopovi uskoro mogli da počnu da koriste jeftine uređaje koji bi koštali svega 15-ak evra i koji su po dimenzijama manji od mobilnog telefona. Pomoću ovih sprava hakeri će biti u stanju da kontrolišu razne komande na automobilu, poput otključavanja, uključivanja svetala, upravljanja volanom, kočnica…

S obzirom da se komandama na vozilu može pristupiti daljinskim putem, stručnjaci upozoravaju na potencijalnu opasnost po bezbednost saobraćaja i živote putnika jer bi automobil mogao da se hakuje ne samo zbog krađe već i dok vlasnik njime upravlja. Veruje se da će sa sve većom automatizacijom vozila, to u budućnosti predstavljati novi bezbednosni problem u saobraćaju.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)