Datum:

12.05.2012. 23:12

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 4922 pregleda

Karol Šelbi (Carroll Shelby), legenda američke auto-industrije, preminuo je u petak 11. maja u 89-oj godini.

U svojoj bogatoj karijeri Šelbi je, između ostalog, bio test pilot i instruktor letenja tokom Drugog svetskog rata, radnik na naftnim poljima, farmer, vozač na auto-trkama, da bi najveći trag ostavio kao konstruktor sportskih automobila.

Ljubav prema brzim automobilima Šelbi je otkrio još u tinejdžerskim danima, a nakon Drugog svetskog rata ulazi u svet automobilizama, vozeći 1950-ih godina za timove kao što su Aston Martin i Maserati.

Pred kraj trkačke karijere Karol Šelbi bez većeg uspeha učestvuje i Formuli 1, a 1959. pobeđuje na trci 24 časa Le Mana.

I da nije ništa više uradio tokom svog životnog veka, moglo bi se reći da je Šelbi imao ispunjen i sadržajan život.

Ipak, njegova najveća dostignuća uslediće nakon okončanja takmičarske karijere, kada se posvetio stvaranju brzih i snažnih automobila.

Šelbi je postao poznat u svetu automobilske industrije kada je 1962. godine predstavio čuveni roadster pod imenom Cobra. Kao polaznu osnovu za model Cobra iskoristio je britanski AC Ace, čiju je šasiju upario sa Fordovim V8 motorom i legenda je rođena.

Model AC Cobra, kasnije poznat kao Shelby Cobra, bio je izuzetno lagan i brz sportski automobil koji je vrlo brzo postao popularan i dominantan na trkačkim pistama.

Cobra je Šelbiju otvorila put ka daljoj saradnji sa kompanijom Ford, iz koje su kasnije nastali Shelby Mustang GT350 i GT500.

Nakon raskida sa Fordom, Šelbi je sarađivao i sa druga dva velika američka proizvođača automobila. Radio je na sportskim modelima kompanije Dodge, tokom 1980-ih i 90-ih, a bio je i savetnik tokom razvoja Dodga Viper.

Šelbi se ponovo okreće ka Fordu 2003. godine, a kao rezultat te saradnje nastaju Ford GT i Ford Shelby GT500.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)