Datum:

19.09.2016. 16:00

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Uber se već zamerio vozačima taksija širom sveta, kada je počeo da im preotima klijente, a uskoro bismo pored taksista na protestima mogli da vidimo i same vozače Ubera, jer će i oni možda postati suvišni.

Nakon početnih testova bez putnika, Uber je na ulice Pitsburga uveo u saobraćaj prve samovozeće automobile u kojima prevozi mušterije. Reč je o hibridnim vozilima Ford Fusion sa tehnologijom auto-pilota.

Automobili su opremljeni radarima, kamerama visoke rezolucije i laserskim skenerima, a iako je vozilo sposobno da se kreće bez pomoći čoveka, za volanom i dalje sedi specijalno obučeni vozač čiji je zadatak da preuzme upravljač u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Za sada je u pitanju pilot projekat, a trenutno su ova vozila rezervisana za “najlojalnije korisnike” servisa Uber u ovom američkom gradu, kažu u toj kompaniji:

Centar za napredne tehnologije kompanije Uber, koji se nalazi upravo u Pitsburgu, započeo je rad na samovozećim automobilima pre 18 meseci, a platformu za sistem auto-pilota pružaju hibridni Ford Fusion modeli. U Uberu kažu da i dalje usavršavaju tehnologiju samovozećeg automobila i da je s vremena na vreme neophodno da čovek interveniše i preuzme volan, naročito kada su loši vremenski uslovi.

Krajnji cilj kompanije je da korisnicima ponudi vožnju u potpuno automatizovanim vozilima koja bi kružila gradom neprekidno 24 sata dnevno. Prema rečima ljudi iz Ubera, na taj način bi se smanjila potreba stanovnika da poseduju sopstveni automobil u gradu, poboljšao kvalitet prevoza, redukovale gužve i broj saobraćajnih nezgoda, koje su, prema analizama, u 94 odsto slučajeva izazvane greškom vozača.

Osim Fordovih automobila, na ulicama Pitsburga uskoro treba očekivati i samovozeće Volvo modele, s obzirom da je Uber nedavno sklopio sporazum sa ovim proizvođačem automobila. U svetu je sve prisutniji trend da servisi za prevoz putnika, kao i klasične taksi službe, počnu da koriste samovozeće automobile, pa su tako slični pilot projekti nedavno pokrenuti u Singapuru i Holandiji.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)