Datum:

30.05.2018. 10:27

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

U Srbiji je do sada registrovano samo 128 električnih i 204 hibridna vozila, izjavio je danas Miloš Petrović iz Centra za električna i hibridna vozila na međunarodnom skupu “Maintenance forum 2018”.

Petrović je rekao Tanjugu da je dobro što ljudi u našoj zemlji imaju svest o značaju takvih vozila, ali da nažalost država ne subvencioniše ta vozila.

“Subvencija se na zapadu kreće od 4.000 do 10.000 evra. Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan je obećao da će se raditi na tome, s obzirom da je nas na to obavezuje i pregovaračkom poglavlje 27 sa EU. Nadam se da idu bolja vremena za eletkrična i hibridna vozila u Srbiji”, rekao je Petrović.

Stručni skup “Maintenance forum 2018” organizuju, od 24. do 26. maja u hotelu Kraun plaza, Društvo održavalaca tehničkih sistema (DOTS) u saradnji sa Mašinskim fakultetom u Beogradu, a uz podršku Instituta za istraživanja i projektovanja u privredi.

Petrović je naglasio da su električna i hibridna vozila budućnost ka kojoj grabi Evropa i da i nas to sigurno čeka, ali da je Srbija u toj oblasti u “začaranom krugu“, pošto se električna vozila napajaju uglavnom na tzv. prljavoj struji iz termoelektrana na lignit, koje su veliki zagađivači.

“Ako uzmete nerazvijene države kao što su Kina i Indija kada je reč o električnoj energiji, automobili sa nultnom emisijom su veći zagađivači od automobila na fosilna goriva, iako to zvuči paradoksalno. Ako uzmete tojotu prijus ili reno zoe, hibride koji imaju 70 grama CO2 po kilometru, vidite da kada se priključe na struju to bude već 90 grama CO2 po km i slično”, naveo je on.

Petrović je istakao da sve ide ka većoj upotrebi električnih vozila i da u budućnosti i u Srbiji logističke firme neće moći da rade ako nemaju električna vozila.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović je rekao Tanjugu da to ministarstvo podržava razvoj inežnjerstva u našoj zemlji i istakao da nema razvoja nijedne države bez razvoja inženjerskih disciplina.

Izvor: Novosti, Foto: Tanjug, AP

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)