Datum:

18.03.2014. 22:54

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3448 pregleda

Vlasti u Parizu uvele su privremenu, naizmeničnu zabranu kretanja vozila sa parnim, odnosno neparnim registarskim tablicama. Ova mera uvedena je u ponedeljak, kako bi se smanjio nivo zagađenja vazduha u francuskom glavnom gradu.

U ponedeljak u Parizu je zabranjen saobraćaj za automobile i motocikle koji imaju parne registarske tablice. Ako se zabrana produži i na utorak, tog dana će vlasnici vozila sa neparnim brojem tablice morati da ostave svoja vozila parkirana.

Ova drastična mera doneta je zbog zabrinjavajućeg nivoa zagađenja vazduha koji u Parizu i okolini prelazi dozvoljena ograničenja već pet dana zaredom. Specifični meteorološki uslovi, koje karakteriše kombinacija niskih noćnih i visokih dnevnih temperatura dovela je do povećanja smoga u francuskoj prestonoci, koji se na razilazi.

Odluka je stupila na snagu u ponedeljak ujutru u 4.30 h i trajaće do ponoći. Iz zabrane su izuzeta vozila na hibridini i električni pogon, automobili u kojima se nalaze najmanje 3 osobe, kao i taksi vozila i vozila auto-škola.

Zbog zagađenja vazduha, u vozilima javnog gradskog saobraćaja prevoz je besplatan na području Pariza, a oni kojima nije dozvoljeno da voze automobile, moći će da ih besplatno parikraju.

Slična odluka donesena je u Parizu 1997. godine. Iako je kritikovana u javnosti, prema rečima zvaničnika, ova mera je tada dala željene rezultate.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)