Datum:

24.09.2017. 17:26

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara pregleda

Prodaja novih automobila u Nemačkoj je porasla u avgustu, pokazuju najnoviji zvanični podaci, dok je zabeležen dalji pad registracija dizelaša zbog neizvesnosti u pogledu budućnosti vozila s pogonom na to gorivo.

Ukupan broj novoregistrovanih automobila na putevima u Nemačkoj porastao je za 3,5 odsto u odnosu na isti mesec 2016. godine, dostigavši skoro 254.000 vozila, objavile su federalne saobraćajne vlasti, KBA, prenosi agencija Frans pres.

To je ubrzanje u odnosu na julski porast od 1,5 odsto.

Istovremeno, registracija dizel motora pala je za 14 odsto prošlog meseca na godišnjem nivou.

Potencijalne kupce u najvećoj evropskoj ekonomiji uplašile su reakcije političara na masovne prevare na regularnim testiranjima emisije gasova, na kojima su proizvođači automobila prikrivali prekomerne nivoe ispuštanja azotnih oksida (NOk) iz motora.

Neki nemački gradovi su pokrenuli inicijativu za zabranu vozila velikih zagađivača u određeno vreme, kako bi rešili problem zagađenja vazduha.

Kancelarka Angela Merkel je izjavila da “radi na sprečavanju zabrane vožnje”, pošto je više puta zapitala oponente kako misle da sačuvaju radna mesta za oko 800.000 ljudi ako se odluče na tako drastičan i nagli rez.

Od januara do avgusta ove godine, oko 40,9 odsto registrovanih novih automobila bilo je na dizel pogon u odnosu na 46,7 odsto iz istog perioda 2016, kažu u Udruženju automobilske industrije.

Posmatrano po brendovima, “Folksvagen” – koji je u epicentru dizel skandala – ima najveći broj registracija novih automobila, 43.500 jedinica, ili 17,2 odsto od ukupnog broja.

Uprkos tome, njegova prodaja je u avgustu smanjena za 10,9 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Prodaja drugih zvučnih automobilskih brendova je bila u porastu, pri čemu je BMV zabeležio povećanje od 6,7 odsto, a “Mercedes-Benc” od 7,5 odsto u poređenju sa avgustom 2016.

“Folksvagenov” proizvođač luksuznih automobila “Audi” zaostajao je za rivalima, pošto je povećao prodaju za samo 0,9 posto.

Oprez Nemaca prema dizelašima rezultirao je većim interesovanjem za automobile s pogonom na alternativne izvore energije, pa je prodaja hibridnih vozila skočila u avgustu 76 odsto međugodišnje, a potpuno električnih automobila za 143 odsto. Ipak, apsolutne cifre su ostale niske, na nešto ispod 7.000 hibridnih i 2.200 električnih vozila.

Placevi

Iako su skori svi proizvođači automobila u Nemačkoj pozvali vlasnike vozila sa dizel motorima “evro 5” da dođu na besplatnu “instalaciju” najnovijeg “evro 6” standarda, auto-placevi polovnih vozila su zatrpani kao nikada do sada.

Naime, procenjuje se da oko 300.000 vozila sa dizel motorima sada bezuspešno čeka nove vlasnike na placevima polovnjaka, jer niko ne zna šta će se dogoditi 1. januara 2018. za kada su pojedini gradovi najavili zabranu vožnje dizelašima ispod eko standarda “evro 6”.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)