Datum:

12.08.2015. 10:36

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 2544 pregleda

Pritisci za smanjenjem emisija štetnih gasova u E.U. su sve jači a novi izveštaj nemačke Federalne agencije za životnu sredinu otkriva da bi popularnost automobila u toj zemlji mogla da izazove pravi ekološki haos. Studija je utvrdila da je ovaj saobraćajni segment jedini koji nije ostvario smanjenje u količini emitovanih štetnih gasova još od 1990. Štaviše, situacija je postala još gora.

Istraživanje pokazuje da je saobraćaj odgovoran za 18 odsto emisije štetnih gasova u Nemačkoj, ali je nivo čestica čađi i azota smanjen. Mada nema sumnje da motori postaju čistiji, problem je delimično u tome što je broj vozila povećan. Pored toga, Nemci favorizuju veće, snažnije modele, koji daju svoj negativan doprinos. „Primetili smo da tehnička unapređenja i kreiranje efikasnijih automobila nisu napravili nekakvu razliku“, kaže predsednica Federalne agencije za životnu sredinu, Marija Kraucberger. „Saobraćaj postaje sve gušći“.

Sa porastom od jedne trećine između 2000. i 2013., teretni saobraćaj predstavlja poseban problem na nemačkim putevima. Kraucberger želi da pronađe načine da limitira emisiju kamiona, uvodeći dodatne dažbine, a da u isto vreme stimuliše prevoz robe vozovima i brodovima.

„Idemo u pogrešnom smeru“, rekla je Kraucberger. Ona nije jedina koja to tvrdi. Simbolične akcije poput onog jednodnevnog odsustva saobraćaja u Stokholmu ili nekih ozbiljnijih u Francuskoj, ne doprinose realno poboljšanju situacije. Evropa postaje sve zagađenija.

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)