Datum:

26.04.2011. 16:23

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

2 komentara 4991 pregleda

Gorivo bi u Srbiji bilo skuplje 20 dinara da je na snazi ostala uredba o najvišim cenama i da tržište nije liberalizovano, govore procene naftaša.

Ipak, gorivo je sve skuplje, a više od polovine maloprodajne cene, tačnije 52 odsto, ide državi – i to ne samo na konto poreza i akciza. U cenu derivata uračunati su najrazličitiji nameti.

Cene goriva se od početka godine menjaju gotovo svakodnevno, uglavnom naviše. Nafta je samo od februara do sada poskupela za oko 33 odsto, dok je gorivo u Srbiji od 1. januara do danas poskupelo za oko 15 dinara po litru, a neke procene govore da će se ovakav trend nastaviti.

Država bi mogla da nađe način da olakša vozačima i snizi postojeće cene, smanjenjem akciza. Države tome obično pribegavaju u kriznim vremenima i kada cena nafte na svetskim berzama neumoljivo skače. Kod nas ipak teško da bi ovako nešto moglo da se desi.

Pola cene koju vozači u Srbiji plate za benzin ide državi, pa je ovo dobar izvor prihoda za budžet. Odnedavno, međutim, cenu goriva opterećuju i dodatne stavke.

Pored akciza i PDV-a, od skora se iz maloprodajne cene goriva 0,5 odsto izdvaja za Fond za vanredne situacije što je ranije bila obaveza budžeta. U maloprodajnu cenu goriva uračunata je i naknada za upis hemikalija koja iznosi oko 20 para po litru.

Izvor: Blic

2 komentara
  1. born to race

    ova vlada je pravo zlo,pitanje je dana kada ce nam uvesti porez i na vazduh koji disemo, sramota

  2. joyrider

    misim sta reci malo je to drzava bi trebala da uzima bar 70 posto ,kad vec imamo najaci standard u svetu

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)