Datum:

07.05.2017. 23:42

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Svaki automobil prodat u Indiji će do 2030. godine biti na električni pogon, prema planu indijskog ministra za energetiku Pijuša Gojala, koji ima za cilj smanjenje troškova uvoza goriva i održavanja vozila.

“Uvešćemo električna vozila na velika vrata”, izjavio je Gojal novinarima u Nju Delhiju, a prenosi britanski list “Independent”.

Upoređujući svoj plan sa inicijativom promovisanja LED sijalica radi smanjenja troškova električne energije, ministar energetike je rekao:

“Učinićemo da električna vozila budu samoodrživa. Plan je da se do 2030. godine u zemlji ne prodaje ni jedno vozilo na benzin ili dizel”, izjavio je ministar.

Industriji električnih vozila će, kako je dodao, biti potrebno dve do tri godine državne pomoći, ali bi nakon toga proizvodnju vozila trebalo da pogura tražnja, a ne podsticaji.

“Trošak kupovine elektricnih vozila će sam početi da se isplaćuje kupcima. Voleli bismo da vidimo industriju koja samu sebe gura”, rekao je ministar.

Čak 2,3 miliona smrtnih slučajeva godišnje se može povezati sa zagađenjem vazduha u Indiji, prema istraživanju ekološke organizacije Grinpis, što je samo blago niže od broja smrtnih slučajeva povezanih sa pušenjem. 

Zbog visokog nivoa opasnog smoga, Indija gubi i 3,0 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a 2015. godine je pretekla i Kinu po broju smrtnih slučajeva zbog zagađenog vazduha. NJu Delhi je najzagađeniji grad u Indiji, prema izveštaju Grinpisa.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)