Datum:

11.08.2011. 16:24

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 8287 pregleda

Zaljubljenici u popularne „jugiće„ i „kečeve„ iz Engleske, koji su okupljeni u grupi „Zastava – jugo klub„ u gradu Brierli Hil, počeli su potragu za vlasnikom automobila „Zastava Yugo 311″ iz 1983. kako bi ga učlanili u svoj klub. Ovih modela ima sedam u celoj Velikoj Britaniji, a samo pet ih je u voznom stanju.

U Engleskoj je ostalo ukupno 122 vozila „zastave” i „juga„ koji su se na ostrvu prodavali između 1981. i 1993. Klub trenutno okuplja 30 vlasnika 50 četvorotočkaša koji su se svojevremeno proizvodili u Kragujevcu, ali u stalnoj su potrazi za novim članovima.

– Javili su nam da je nedavno u oblasti Neterton primećen model „Zastava Yugo 311„ iz 1983. godine i trenutno pokušavamo da uđemo u trag tom automobilu. Moja kola su istog modela i mi u klubu znamo da je preživelo svega sedam takvih automobila. Za sada smo ih pronašli tri i nadam se da ćemo uskoro locirati i ovaj model – kaže Jan Mekauli, urednik časopisa koji izdaje klub.

Inače, trenutno na celom ostrvu postoji svega 122 preživela „jugića” ili „keca„ koji su se prodavali na tržištu Velike Britanije, a u voznom stanju ih je samo 54. Ovi modeli imaju malo drugačije oznake od onih koji su se prodavali u našoj zemlji i prilagođeni su ostrvu, pa imaju volan sa desne strane.

Klub je osnovan u maju 2010. i članovi su se do sada već nekoliko puta skupljali i izlagali svoje ljubimce, između ostalog i na „NEC Classic Motor Show”, koji je najveći Salon automobila u Britaniji. Inače, za osnivanje kluba vezana je jedna zanimljiva priča.

– Tražio sam neka jeftina kola, kako bi ih kupio sinu i naučio ga da vozi. Među najjeftinjim je bio baš „jugo 45„. Međutim, kad sam ga kupio posle nekog vremena su nam zatrebali delovi. Pokušao sam da ih pronađem, svuda gledao, ali to mi nikako nije uspelo. Tada sam shvatio da mi u stvari imamo jako redak model automobila i odlučio sam da osnujem klub – kaže za „24 sata„ predsednik kluba Fil Dast, koji vozi jednu od najstarijih „zastava jugo 511„ na ostrvu iz 1982. godine.

Dolaze u Srbiju 2013. godine

Članovi „Zastava – jugo kluba„ planiraju da uskoro okupe bivše radnike predstavništva „Yugo UK„ koje je svojevremeno bilo smešteno u engelskom gradu Redingu. Takođe, najavili su da 2013. godine, kad ih se skupi malo više, planiraju da svoje automobile dovezu do „Zastavine„ fabrike u Kragujevcu.

Autor: D. Milićević/Izvor: 24 sata

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)